spot_img
spot_img

Политичарима у БиХ и након поскупљења опет сервиране ниске цијене хране

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Инфлација и велика поскупљења скоро свих основних животних намирница приморале су Службу за заједничке послове БиХ да предложи нови цјеновник хране и пића у њиховим угоститељским објектима који није мијењан од 2015. године.

Служба за заједничке послове БиХ је упутила Савјету министара БиХ Приједлог Одлуке о давању сагласности на цјеновник јела и пића у објектима институција БиХ.

У овом приједлогу се наводи да је у протеклом периоду усљед глобалног поремећаја у производњи, транспорту и снабдијевању дошло до енормног раста набавних цијена прехрамбених артикала.

“Ово се одразило и на само пословање Службе за заједничке послове институција БиХ, која набавку артикала врши путем Закона о јавним набавкама Босне и Херцеговине на слободном тржишту. Извршена је анализа утицаја раста набавних цијена прехрамбених артикала на продајне цијене артикала готових производа и константовано је да је раст цијена основних животних намирница, брашна, уља, риже, замрзнутих производа, воћа и поврћа и месних производа био највећи и креће се од 50 до 300 посто”, истиче се у приједлогу Одлуке.

Извршена је детаљна анализа важећег Цјеновника из 2015. године, учешћа сировина у сваком продајном артиклу, те је направљена нова калкулација цијене коштања готових производа, гдје су узете у обзир нове набавне цијене.

Тако је у заједничким институцијама БиХ цијена еспреса тренутно 0,8 КМ, а они траже да буде једну КМ, капућино би требао бити двије КМ умјесто једне, минерална вода би требала бити двије КМ, а сада је 1,5 КМ, док је од сокова најскупља цијеђена наранџа која тренутно кошта 2,5 КМ, а према новом цјеновнику би требала бити скупља за пола марке. Чај ће бити скупљи за 0,3 фенинга и коштаће један КМ.

Према новом цјеновнику, и алкохолна пића би требала бити скупља, па ће се за пиво умјесто 1,5 КМ требати издвојити 2,5 КМ, за лозу три КМ умјесто двије. Водка и вино од два децилитра би требали бити скупљи за једну марку и коштаће три КМ.

У угоститељским објектима би ускоро требале бити веће цијене и пита.

“Сирница, кромпируша и бурек ће коштати три КМ. Сирница и кромпируша су тренутно двије КМ, а бурек 2,5 КМ. И омлет са сиром ће коштати три КМ, умјесто двије. Порција димљеног лососа са садашњих седам КМ поскупиће на 12, пржене лигње са седам иду на девет КМ. Кајгана и јаја поскупљују на 2,5 КМ са садашњих 1,5 КМ”, пише у новом цјеновнику који је достављен СМ БиХ.

И цијене јела са роштиља се мијењају. Ћевапи су сада 5,5 КМ, а од 2015. године су коштали четири марке. Пљескавица је пет КМ, умјесто досадашњих четири КМ.

Из Службе за заједничке послове институција БиХ рекли су раније за “Независне” да припремају измјене постојећег цјеновника, који ће упутити Вијећу министара БиХ на усаглашавање, с обзиром на то да тренутне цијене хране и пића нису усклађене са енормним повећавањем цијена на тржишту.

Никола Ловриновић, предсједавајући Клуба посланика ХДЗ БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, упутио је крајем јуна иницијативу о усклађивању трошкова топлог оброка запослених у институцијама БиХ.

“Задужује се Вијеће министара БиХ да у року од 30 дана од дана усвајање ове иницијативе висину накнаде упосленима у институцијама БиХ за исхрану тијеком рада повећа са садашњих осам КМ за сваки дан проведен на раду на 12 КМ”, наводи се у иницијативи Ловриновића која је усвојена у јулу.

Тако сваком запосленом у заједничким институцијама припада право на новчану накнаду на име исхране током рада од 12 КМ за сваки дан проведен на раду.

Производ Тренутно Траже

Еспресо 0,80 1

Капућино 1 2

Минерална вода 1,5 2

Цијеђена наранџа 2,5 3

Чај 0,7 1

Пиво 1,5 2,5

Лоза 2 3

Водка и вино 2 3

Сирница, кромпируша 2 3

Бурек 2,5 3

Омлет са сиром 2 3

Димљени лосос 7 12

Лигње 7 9

Кајгана и јаја 1,5 2,5

Ћевапи 4 5,5

Пљескавице 4 5

Цијене су изражене у конвертибилним маркама.

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img