spot_img
spot_img

Полицајци у Српској биће “наоружани” ПОС терминалима

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Полиција Републике Српске ускоро ће добити ПОС терминале путем којих ће возачи казне моћи да плате на лицу мјеста банковним картицама. Ова новина се прије свега уводи због страних држављана, али ће бити доступна и домаћим преступницима.

Наиме, Влада Републике Српске је спремила и у скупштинску процедуру упутила нацрт Закона о измјенама и допунама закона о прекршајима којима жели да “олакша муке” возачима.

По садашњем законском рјешењу возач који нема пребивалиште у РС и БиХ, а направи прекршај и прихвати одговорност, обавезан је да прекршајни налог плати одмах.

Ако се то све деси у току дана он може да оде у најближу банку или пошту, али ако је прекршај направљен ван радног времена казна се плаћа у најближој полицијској станици.

Све то, према оцјени оних који мијењају закон, компликује посао полицији, али и самом возачу.

“Описани начини плаћања казне отежавају рад полицијских службеника и умањују њихову продуктивност у раду, јер морају чекати странку да донесе доказ о извршеној уплати. Такође, честе су ситуације када морају пратити странку до полицијске станице због плаћања казне, најчешће у касним ноћним сатима када банке и поште не раде. Тада се наилази и на проблеме у успостављању комуникације због непознавања језика или немогућности странке да нађе полицијску станицу”, наводе у Влади Републике Српске.

Такође, додају, ни возачи нису задовољни садашњим прописом да казну могу платити само у готовини или у банци.

“Починиоци прекршаја који немају пребивалиште у Републици Српској и БиХ се често морају враћати и по двадесет и више километара од мјеста гдје је почињен прекршај до најближе поште, банке или полицијске станице како би платили казну, што за њих представља губљење времена и додатне трошкове, с обзиром на то да прихватају одговорност и желе платити казну одмах на лицу мјеста”, наводи се у образложењу закона.

Са друге стране, оцјењују, увођењем ПОС терминала све ће бити пуно брже и лакше, а како очекују, смањиће се и ниво корупције.

Планирано је да се терминали налазе у полицијским возилима и полицијским станицама, а возачи ће уз прекршајни налог добити и доказ о уредно плаћеној казни. Прилику под истим условима за плаћање имаће и домаћи возачи.

Иначе, МУП РС не планира куповину ПОС терминала. Њих би требале донирати банке са којима ће бити потписани уговори.

Када је ријеч о сусједним земљама, у Хрватској је сличан модел уведен прошле године и то на препоруку Савјета Европе.

Занимљиво је да у Синдикату радника унутрашњих послова Репубике Српске нису упућени у најновије планове Владе иако се њихових чланова ова тема и те како тиче.

“Нисмо били дио те приче и не знамо чиме се неко руководио када је одлучивао о тим стварима”, казала је кратко предсједница синдиката Аница Јондић.

 

 

 

(capital.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img