Погледајте које услове је потребно испунити за традиционални свињокољ - nula49.com
spot_img
spot_img

Погледајте које услове је потребно испунити за традиционални свињокољ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Свједоци смо да је у претходна три мјесеца вирус афричке куге свиња широм Републике Српске изазвао огромну штету узгајивачима свиња и економији Српске, и иако је епидемиолошка ситуација по овом питању повољнија у односу на ранији период, и даље је неизвјесна и не даје простора било каквом опуштању.

Потврдио је то у разговору за “Независне новине” Негослав Лукић, координатор ресора за ветеринарство, у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

“До сада је потврђено 1.115 жаришта те су еутаназиране и нешкодљиво уклоњене 48.083 свиње различитих категорија. Оно што охрабрује је да немамо тренутно жаришта која нису санирана. Ветеринарска служба Републике Српске успијева да одмах по пријави присуства вируса на имању спроведе све мјере неопходне у циљу сузбијања ширења вируса афричке куге свиња”, казао је Лукић и додао да је оно што надлежне највише брине неодговорно понашање појединаца.

“Од самог почетка избијања афричке куге свиња апелујемо на одговорност. Одговорно понашање свакога од нас је јако важна карика у комплетном систему када је у питању сузбијање афричке куге свиња. Веома је тешко сузбити ширење овог вируса ако мјере које доносимо нису испоштоване до краја. Министарство пољопривреде заједно са министром Савом Минићем од тренутка избијања ове пошасти труди се да буде транспарентно и да упозна јавност о свим информацијама и о опасности које нам пријете од афричке куге свиња. Осим тога, имамо ситуацију да се неодговорни појединци у тренутку када цијели систем улаже надљудске напоре у сузбијању ове пошасти одваже и нелегално прометују свиње без потребне ветеринарске документације, која је гарант да су животиње здраве”, истиче Лукић.

Како каже, управо се на тај начин вирус афричке куге свиња проширио нелегалним прометом заражених свиња из Брчко дистрикта на подручје Херцеговине, тачније у општину Невесиње, а затим у Љубиње, Гацко и Билећу.

“Такође, имамо сличну ситуацију и у сарајевскороманијској регији, тачније општине Пале. Против свих лица која су учествовала у нелегалном промету животиња спроводе се истраге и биће најоштрије санкционисани”, каже Лукић.

Говорећи о предстојећем свињокољу, он наглашава да је дозвољено клање свиња за властите потребе, али да је потребно да се обезбиједи простор гдје се свиње кољу, који се може опрати, очистити и дезинфиковати.

“Потребно је да се на имању примјењују све зоохигијенске и биосигурносне мјере, да нема знакова промјене општег здравственог стања животиња, доказ о поријеклу свиња, да се након клања изврши дезинфекција ножева, оруђа, средстава која служе приликом клања, одјеће, обуће те околног простора гдје је извршено клање животиње и обрада меса. Прије клања мора се ископати јама за одлагање изнутрица, крви и других остатака клања и обраде закланих свиња уз примјену дезинфекционих мјера, посути их кречом и дезинфиковати масном содом. Битно је да се располаже довољним количинама прописаних дезинфекционих средстава, као и да постоје расхладни капацитети за складиштење меса закланих животиња, које се користи искључиво за сопствене потребе”, објашњава Лукић и напомиње да се након клања узорак меса мора однијети на преглед на трихинелозу у регистровану ветеринарску организацију, као и да се клање више од пет свиња најави надлежном ветеринарском инспектору и, наравно, да се месо не конзумира до добијања резултата прегледа на трихину.

Истиче да је остатке меса и изнутрица приликом клања забрањено давати свињама, псима, мачкама и другим животињама и потребно је спријечити да остаци меса и изнутрице буду доступни дивљим животињама, глодарима и инсектима.

“У случају да се имање налази у зараженом или угроженом подручју због обољења свиња од афричке куге свиња, клање свиња се може вршити само ако свиње не потичу из заражене фарме, не постоји сумња на вирус код свиња на имању, као и да је узорак дијела слезине сваке заклане свиње однесен у овлаштену ветеринарску организацију ради тестирања на присуство вируса афричке куге свиња у референтној ветеринарској лабораторији”, објашњава Лулић.

Напомиње да је забрањено да се конзумира месо до добијања резултата прегледа на афричку кугу свиња. У случају позитивног налаза на вирус овлаштена ветеринарска организација одмах је дужна обавијестити надлежног ветеринарског инспектора.

“Ако власник свиња за клање које је намијенио за сопствене потребе, а налази се у зараженом или угроженом подручју, жели да коље у некој од одобрених клаоница потребно је да најмање 24 часа раније овлашћеној ветеринарској организацији за то подручје најавити клање и захтијева од ветеринарске организације вађење крви од свиња ради провјере и прибави негативан лабораторијски налаз на АКС за свиње које намјерава клати, не старији од 24 часа”, каже Лукић и додаје да је потребно имати и увјерење о здравственом стању животиња и потврду о дезинфекцији возила те да има расхладне капацитете за складиштење меса закланих свиња.

“С обзиром на то да је у току сезона клања свиња у домаћинству, као и сезона лова на дивље свиње, ради заштите здравља људи и добијања безбједних производа од меса свиња апелујемо на држаоце свиња и ловце да су обавезни извршити преглед меса на присуство ларви трихине. Подсјећам да је трихинелоза зооноза од које људи могу обољети. Једини сигуран начин заштите људи од ове болести јесте преглед меса на трихину”, закључио је Лукић.

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img