spot_img

Počela sadnja duvana u Semberiji i Posavini

Published:

U Semberiji i Posavini počela je sadnja duvana na površini od 340 hektara. Osim na privatnim posjedima 80 kooperanata, i preduzeće Duvan AD Bijeljina će na svojih 17 hektara proizvoditi ovu industrijsku biljku. Očekuje se da će proizvodnja biti bolja u odnosu na prethodne godine, odnosno da će prosječan prinos biti veći.

Rasad iz pastenika porodica Јović ovih dana zasadiće na površini od šest hektara. Ulaganja su velika, a prinos neizvijestan, pa strahuju da li će uspjeti da vrate uloženi novac. Prošle godine su dobili 3,7 KM po kilogramu suvog lista. Na zemlji lošeg kvaliteta nemaju mnogo izbora, ali smanjuju površine pod duvanom.

“Cijena 20 godina je ista, premiju nam smanjuju, podsticaji ne stižu na vrijeme i nemoguće je održati to”, rekao je Dragan Јović iz Čađavica.

Za proizvodnju ove industrijske biljke na jednom hektaru potrebno je oko 20.000 maraka. Skupi su repromaterijali, ali i radna snaga. Duvan AD kreditira kompletnu proizvodnju .

“Kao i svake godine obezbjeđen je kompletan repromaterijal za proizvodnju, mineralna đubriva , sredstva za zaštitu bilja, čak i jedan dio avansa za tekuću proizvodnju”, naveo je Slavko Mihajlović, rukovodilac proizvodnje Duvana AD.

Otkupne cijene koje diktira tržište ne mogu se povećati, ali je moguće povećati prinos.To pokazuje i sopstvena proizvodnja koju unazad tri godine ima AD Duvan.

“Poljoprivredni proizvođači se kreću oko 150 kilograma po dunumu, kod nas je to za 100 kilograma više, znači 250 kilograma po dunumu, zahvaljujući mogućnosti navodnjavanja”, rekao je Čedo Gotovčević, direktor Duvan AD

Niske otkupne cijene duvana uz slabe prinose iz godine u godinu smanjuju proizvodnju. Sa 800 tona godišnje u predratnom periodu ukupna proizvodnja ove industrijske biljke u Semberiji smanjena je prošle godine na 380 tona.

 

 

 

 

(rtrs.tv)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img