spot_img
spot_img

“Побједа” у Њујорку пораз у БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Бошњачка политичка елита, уз помоћ лобиста, а злоупотребљавајући чак и домаће дипломатске канале, извојевала је Пирову побједу у Њујорку која ће, дугорочно гледано, довести до раздора, подјела и продубљења политичке кризе са несагледивим посљедицама.

Истакао је то за “Глас Српске” професор на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци Невенко Врањеш, нагласивши да су Бошњаци у Савјету безбједности УН само краткорочно поентирали јер су, након оног што је урађено посљедњих дана у Њујорку, неминовне веће турбуленције на домаћој политичкој сцени.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић је, наиме, одлетио експресно у Њујорк, присуствовао сједници Савјета безбједности УН о ситуацији у БиХ, те се и обратио, иако говор није усаглашен са остала два члана Предсједништва. Осим тога, уз помоћ тамошњих лобиста је, како упозоравају из РС, онемогућио да пред амбасадорима земаља чланица УН говори предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, који је већ био у Њујорку. Истовремено, Кристијану Шмиту је одобрено да изнесе своје виђење ситуације у БиХ, иако није добио потврду управо у том органу УН да је он на мјесту високог представника, на шта су указали и представници Русије и Кине. И Тегелтија је упозорио да је политичко Сарајево урадило све што је могло, те и злоупотријебило дипломатску мрежу, да спријечи да се обрати. Извор “Гласа” близак међународним круговима у Њујорку потврдио је да је једну од кључних улога одиграо и шеф Мисије БиХ при УН Свен Алкалај, који је одбио да Савјету безбједности УН прослиједи ноту Зорана Тегелтије.

– Процедура је таква да преко Мисије мора да се упути нота за заказивање састанака предсједавајућег са амбасадорима у УН и заказивање обраћања. Он је то, међутим, одбио и при томе ноту за састанке које смо тражили упутио на исте адресе, али за Џаферовића – казао је наш саговорник.

За Невенка Врањеша, с друге стране, јасно је да су бошњачки представници и лобисти ишли директно против друга два народа са којима дијеле живот у БиХ, оптужујући их за све проблеме, а посебно упирући прст у Српску.

– Никако није добро да се на једном таквом мјесту један народ обрачунава са друга два. Тегелтија је човјек који води разумну и рационалну политику и настоји да артикулише интересе свих народа у Савјету министара. Они су спријечили њега да се обрати једном таквом тијелу, а фаворизовали ОХР и Џаферовића – казао је Врањеш, који сматра да ће у догледно вријеме Бошњаци прокоцкати то повјерење на свјетским адресама.

Критике је јуче упутио и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, рекавши да је сједница Савјета безбједности УН била антисрпска, о чему говори чињеница да нису дозволили да се обрати неко ко је хијерархијски био више рангиран од Џаферовића, јер он није говорио у име Предсједништва.

– Џаферовић је злоупотријебио говорницу, али су то учинили и они који су му допустили да се обрати, а нису учинили ништа да се очува било каква координација у оквиру институција БиХ. Морамо да признамо да су данас неке од важних западних земаља на страни муслиманске концепције о стварању унитарне земље. СДА једина у свом програму има антидејтонска обиљежја, да се укину ентитети и да се гради грађанска држава – рекао је Додик и додао да то није дејтонска структура и као таква не може да прође.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img