Po litru uzimali i do 0,40 KM: Naftaši smanjuju cijenu goriva

Nakon što je Vlada Republike Srpske juče odredila marže na naftne derivate, distributeri su odmah odreagovali i spustili su cijene i do 15 feninga po litru.

Gorivo je standardno najjeftinije na području Semberije i košta trenutno 1,64 KM, dok je najskuplje u Trebinju, gdje je litar više od dvije marke i košta 2,09 KM.

Što se tiče područja gdje ima najviše potrošača, u Banjaluci, danas gorivo uglavnom košta između 1,85 i 1,89 KM, dok se na jednoj pumpi može naći i za 1,75 KM.

Slične cijene su i na području Lijevče polja. Samo šezdesetak kilometara dalje, u Prijedoru se gorivo može kupiti za 1,78 KM.

Na području Podrinja, konkretno u gradu Zvorniku, danas gorivo košta 1,99 KM, osim na dvije pumpe na kojima je 1,89 KM. Zanimljivo je da je u Šepku, u neposrednoj blizini Zvornika, gorivo 1,65 maraka.

Vlada Srpske juče je donijela Uredbu o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske određivanjem marži u trgovini naftnih derivata.

Uredbom je za trgovce na veliko naftnim derivatima određena maksimalna veleprodajna marža u visini od 0,06 KM po litru derivata, dok je za trgovce na malo naftnim derivatima određena maksimalna maloprodajna marža u visini od 0,25 KM po litru.

Razlog za ovu mjeru je, kako je navelo Ministarstvo trgovine, zaštita ekonomskih interesa građana.

– U proteklom periodu došlo je do značajnog sniženja cijena barela na svjetskom tržištu, te u tom smislu i do sniženja rafinerijskih cijena naftnih derivata, na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj nisu evidentirana odgovarajuća sniženja maloprodajnih cijena naftnih derivata – potvrdili su u Ministarstvu.
Podsjećamo, marža je razlika između nabavne i prodajne cijene goriva, kada se izbiju nameti prema državi.

Cijena naftnih derivata u Republici Srpskoj do juče se formirala na slobodnom tržištu, a, kako je rečeno za Srpskainfo u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, nabavna cijena i sve obaveze su naftne uvoznike po litru dizela koštale 1,60 KM.

To znači da je sve ostalo na tržištu do cijene marža, odnosno zarada benzinskih pumpi.

Prema tome, neki naftni distributeri su po litru prodatog dizela uzimali i 0,40 KM.

– Cijena po litri uvezenog dizela u BiH ovih dana se kreće oko 0,66 pfeniga. To znači da se na takvu cijenu obračunavaju sljedeće dažbine: akciza 0,30 KM, putarina 0,15 KM, putarina za autoputeve 0,25 KM i PDV 0,24 KM. Dakle, nabavna cijena i sve obaveze državi ukupno iznose 1,60 KM, a sve ostalo do cijene na tržištu je marža benzinskih pumpi – kaže za Srpskainfo Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH.

Cijena po litri uvezenog motornog benzina 95 u BiH ovih dana se, kako kaže Kovačević, kreće oko 0,57 feninga.

To znači da se na takvu ulaznu cijenu obračunavaju sljedeće uvozne dažbine: akciza 0,35 KM, putarina 0,15 KM putarina za autoputeve 0,25 KM i PDV 0,23 KM.

-Nabavna cijena i sve obaveze državi su ukupno 1,55 KM, a sve ostalo do cijene na tržištu je marža benzinskih pumpi – precizirao je Kovačević.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime