spot_img
spot_img

Платили три милиона КМ пенала због неискориштеног кредита

spot_img
spot_img
spot_img

Буџет Федерације БиХ за прошлу годину ревизори су оцијенили с резервом с обзиром на то да су уочили бројне мањкавости, посебно код доношења уредбе Владе ФБиХ којом је омогућена помоћ привредним субјектима усљед пандемије вируса корона.

Такође, проблем је и то што је Федерација платила и таксу на неповучена средства у 2020. години у износу од 3.158.099 КМ, а укупан износ неповучених кредитних средстава, за која је уговорена и плаћа се такса, закључно с 31.12.2020. године био је 660.602.355 КМ.

О свему овоме парламентарци нису спремни расправљати и када се деси да ревизорски извјештај дође на дневни ред, као да нема воље да се о томе разговара.

Формиран је и Одбор за испитивање буџетских корисника чији извјештаји су оцијењени негативно и с резервом и који из године у годину имају милионске губитке, а он је радио тек два мјесеца и сада се одмара, иако су ревизори током јула и августа упутили велики број ревизорских извјештаја у јавност, а већина њих није добила позитивну оцјену.

Приликом извршене ревизије буџета ФБиХ за 2020. годину уочено је да планирање и доношење буџета ФБиХ за 2020. годину и измјена и допуна буџета ФБиХ за 2020. годину није у цијелости вршено у складу са Законом о буџету у ФБиХ, будући да су планирани реализирани приходи мањи за 422.632.552 КМ, а расходи за 778.725.361 КМ. Нису планирана средства за измирење доспјелих обвеза темељем правомоћних пресуда и судских рјешења о извршењу из претходних раздобља у износу од 42.505.544 КМ.

Ревизори су утврдили да извјештај о буџету ФБиХ није сачињен сходно Закону о буџету у ФБиХ, будући да није усклађен са садржајем и класификацијама рачуна буџета те не садржи све информације и податке прописане овим законом.

“Нису дата објашњења већих одступања нити су у извјешћу презентиране свеобухватне информације о планираним и реализираним мјерама за ублажавање посљедица изазваних пандемијом ковида-19”, стоји у извјештају ревизора.

Такође, планирање и реализација дијела средстава текућих и капиталних трансфера није извршена у складу са законом.

“Расподјела једног дијела трансфера није извршена с јасно утврђеном сврхом додјеле, мјерљивим критеријима, транспарентно, а с корисницима нису закључени уговори којима би се регулирала међусобна права и обвезе”, закључили су ревизори.

Ревизори су констатовали да се приликом доношења уредбе није водило рачуна о смањењу броја запослених које је наступило знатно прије 30.9.2020. године, односно од проглашења стања несреће, нити о разлозима који су довели до тога, као ни о помоћи свим запосленима којима је, наредбама Кризног стожера ФБиХ, било ограничено или забрањено дјеловање.

“Констатирано је да је од проглашења стања несреће до 30.9.2020. године дошло до значајног смањења броја запослених код већег броја корисника којима су средства одобрена. Једна од намјена финанцијске потпоре јесте и финанцирање трошкова пословања, који се не могу довести у изравну везу с очувањем радних мјеста. Осим тога, могућност додјеле средстава имали су и корисници који су до 1.8.2020. године исплатили дивиденду/добит. Овако утврђени опћи увјети за додјелу финанцијске потпоре и критерији нису у потпуности осигурали да се финанцијска помоћ усмјери на субјекте који су били највише погођени насталом кризом”, закључили су ревизори.

Хусеин Рошић (СДА), предсједник Одбора за финансије и буџет Представничког дома ФБиХ, за “Независне новине” истиче да се парламент јако мало бави ревизорским извјештајима те да је Одбор за ревизију Парламента ФБиХ почео радити прије два мјесеца и нису третирали још ове извјештаје.

“Када је у питању плаћање камата на неискориштена средства, као Одбор смо неколико пута упозоравали да Влада ФБиХ не може планирати пројекте који немају комплетну документацију и који нису заживјели, јер се плаћају велике камате, међутим остала је та пракса и политички договор да се да некоме без обзира на то што нема комплетну документацију. Очекујем да ће Одбор поново понудити извјештај Парламенту и да ћемо коначно расправљати о томе и позвати на одговорност”, рекао је Рошић, додавши да ће извјештај о буџету ФБиХ доћи пред Одбор за финансије и економију Представничког дома ФБиХ и да ће сигурно дати смјернице, јер се исто понавља из године у годину.

Зденка Џамбас (ХДЗ БиХ), делегат у Дому народа ФБиХ, за “Независне новине” каже да би Парламент могао више да се бави тиме како се троши јавни новац те да би неким буџетским корисницима требало да се бави и неко од тужилаштава.

“Њима дођу ови извјештаји као и нама, а гдје их они држе и шта раде с њима, не знам”, каже Џамбасова.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img