Pečemo li rakiju po propisima?

Nakon što je ispekao šljivovicu i kajsijevaču, na red je došla i rakija od dunje. Domaćin Vlado pripremio je četiri i po tone tog voća i to sa vlastitog imanja. Kaže da rakiju peče po propisima.

“U obzir za preradu u rakiju mogu doći samo konzumne dunje, voće koje bi išlo i na tržište, konzumno. Ja, inače, imam uslove za kontrolisanu fermentaciju. Znači, gdje su klimatizovane prostorije. Može se održavati temperatura povoljna od 18 do 20 stepeni za fermentaciju voća”, rekao je proizvođač rakije iz Brčkog Vlado Stokić.

- Reklama -

Vlado je jedan od rijetkih koji se pridržava savjeta stručnjaka. Većina rakiju pravi prema tradiciji, često ne birajući voće koje se stavlja u kace. Na to već odavno upozoravaju iz brčanskog Voćnog kluba. Insistiraju da se proizvođači oslobode tradicije i prihvate stručne savjete, kako bi proizveli kvalitetniju rakiju i postali konkuretniji na tržištu.

“Kada bi svi krenuli sa obukom i kvlitetom rakije, tek za pet godina mi možemo imati nekakav kvalitet koji će zadovoljiti nekakve norme koje svjetska pijaca traži”, rekao je Savo Lukić, predsjednik Voćnog kluba Brčko.

“Gdje najčešće naši domaćini griješe?- U svih pet faza, ali pošto je ova prva i najvažnija, samo voćarstvo, gajenje voća i kvalitet voća koje uđe u fermentaciju. Jednom rečenicom bi dao odgovor. Ono što ne biste stavili usta što se tiče voća, nemojte ni u kacu za previranje, u rakiju”, rekao je profesor na Poljoprivrednom fakuletu u Beogradu Predrag Vukosavljević.

Sve bi bilo drugačije da u Distrikt ima zakon koji će regulisati tu oblast, uvjeren je proizvođač rakije Nedžad Bujić. Dok stiže i najava da bi i to moglo uskoro, Nedžad priča da postoje velike varijacije u kvalitetu rakije jer je svako je peče na svoj način.

“Standardizacije i kontrole rakije nema bez Zakona o rakiji. Zakon o rakiji je na papiru već deset godina u ovom gradu. Skupština ga je donijela prije deset godina. On se ne primjenjuje”, rekao je proizvođač rakije iz Brčkog Nežad Bujić.

“Formirali smo komisiju koja trenutno radi na donošenju podzakonskih akata. Vjerujem da ćemo uskoro imati zakon u primjeni”, rekao je šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Brčko distrikta Saša Tanić.

Svi su se složili da se proizvodnja rakije mora dovesti u red. To je i jedan od brojnih uslova koji se moraju ispuniti na evropskom putu.

 

 

 

(atvbl.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime