spot_img
spot_img

Патријарх Порфирије у Бањалуци: У Српској се десило чудо, вјера се пробудила из пепела

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Његова светост патријарх српски Порфирије истакао је значај јединства и указао како се у Републици Српској десило чудо и вјера се пробудила из пепела, те показало да је Господ жив у овом народу.

Патријарх је пред вјерницима у Храму Свете Тројице у Бањалуци истакао да је то доказ да је Црква Христова на овим просторима, да никада није престала да има своју снагу.

– Радујем се што сам дошао у овај град и епархију, као и много пута раније, јер сам увијек долазио са свијешћу да долазим међу своје -, рекао је патријарх српски.

Он је истакао да овдје истинске плодове даје Црква Христова и не треба много способности да се уочи шта се све десило неколико деценија раније на овим просторима.

– Када је изгледало да је Црква Христова скрајнута из живота на овим просторима, одједном се сила и љубав Божија пројавила… На вама, вашим животима, Господ је показао да је Бог љубави који чини чуда, баш тамо гдје се изгубила свака нада да има Господа, али се није изгубила вјера у њега – рекао је патријарх српски.

Он је истакао да у Цркви Христовој ништа није дато да буде појединачно, да издваја било кога, већ да су дарови дати баш због тога да би кроз своје посебности и различитости могли да ступе у хармонују јединства, да га изграђују.

– Да бисмо градили и изграђивали јединство у Христу потребно је понекад ставити по страни и оно што мислимо да је понекад боље, потребно је показати смирење како бисмо сви могли ићи даље у добру и врлини – посавјетовао је српски патријарх.

Он је подсјетио на ријечи апостола Павла који моли браћу да нема раздора међу њима, да буду утврђени у једној мисли, да покажу смирење ако то служи за јединство у Христу.

Ако смо у једној вери, ако су нам ријечи Јеванђеља закон према којим живимо, рекао је патријарх, онда није могуће да будемо заувијек поларизовани.

– Сагледавање сваке идеје, сваког проблема са различитих тачака гледања може допринијети спасоносном јединственом решењу – додао је патријарх.

Он је додао да није могуће успоставити било коју врсту напретка, било коју врсту разумевања нити градити јединство ако нема молитве.

– Без молитве није могуће себи додати ниједан педаљ, а камоли ријешавати проблеме. Молите се непрестано – рекао је патријарх и додао да је народ ових крајева доказ да Бог није оставио свој народ.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img