spot_img
spot_img

Пасуљ дупло скупљи од јунетине

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Свака роба има свога купца, али пасуљ кукурузар тешко проналази своју муштерију, јер цијена килограма иде до вртоглавих 30 марака, што је доста скупље и од меса, које је многим грађанима постало луксуз.

Продавци на пијацама кажу да кукурузар спада међу најквалитетније врсте пасуља, због чега се многи распитују за њега, али кад чују колико кошта, без размишљања одмахну руком, јер за један килограм овог поврћа могу купити чак два килограма јунетине.

Високу цијену кукурузара произвођачи правдају танком понудом у коју смо се увјерили на бањалучким пијацама. гдје се овај пасуљ продаје на свега неколико тезги.

Продавци кажу да су повртари махом одустали од ове производње, а тамо гдје су га и посијали, суша је учинила своје.

Трговац на бањалучкој сточној пијаци Велимир Вучковић каже за “Глас” да се цијене кукурузара крећу од 15 до 30 марака по килограму.

– Ја га више не држим, зато што га нема довољно. Али поједини продавци донесу по два, три килограма и продају по 30 КМ. Грађани се распитују, али када чују цијену, већином одустану – рекао је Вучковић.

Испричао је да је ова година била веома лоша због суше, због чега је род слаб.

– Кукурузар је изгорио одозго, џаба га је било и залијевати – казао је Вучковић.

Продавачица на пијаци, која није жељела да јој помињемо име, каже да од производње кукурузара не одустаје, а ове године цијена је већа него лани.

– Слабија је потражња, али надам се да ћу га продати. Генерално ме је срамота да ставим толику цијену, с обзиром на кризу, али кад узмем у обзир трошкове производње, не може бити јефтиније – истиче она.

Предсједник Удружења повртара РС Бранко Мастало каже за “Глас” да у Српској ову врсту пасуља сије веома мали број произвођача и то у малим количинама.

– Пасуљ кукурузар је по квалитету број један, али слободно се може рећи да је та врста производње нажалост угашена, због чега је ријеткост на тезгама – рекао је Мастало.

Објаснио је да произвођачи бјеже од узгоја ове врсте пасуља, зато што се он не може сијати на њивама уз кукуруз који прскају, а осим тога нема више ко да га бере.

– Радника нема ни за лакше ствари па о томе не треба ни да говоримо – казао је Мастало, додајући да га обично узгајају они старији, који су навикли.

Испричао је да се грађани распитују за кукурузар, што показује да и код нас долази вријеме када се тражи домаће и квалитетно.

Пољопривредник из села Драксенић код Козарске Дубице Милан Лукач каже да пасуља кукурузара ове године нема, због чега су му тако и високе цијене, а осим тога он не долазе из увоза.

– Купио сам комбајн за пасуљ те се одлучио ипак за производњу шареног пасуља у великим количинама. Али, нема ове године ни шареног пасуља па му је цијена у односу на прошлу годину већа за неких десет до 20 одсто – рекао је Лукач, додајући да је сада за килограм шареног пасуља потребно одвојити до пет марака по килограму.

Испричао је да су ове године, као и лани, имали веома мали принос по дунуму.

– Увијек сам имао од 250 килограма до 500 килограма по дунуму, а ове године свега 150 килограма. Никада мањи и лошији род – казао је Лукач.

Подстицаји

Милан Лукач каже да се за узгој пасуља одлучио прије шест година те истакао да је велики проблем што за ову врсту производње нема подстицаја.

– Свака част и хвала ресорном министарству за подстицаје које дају за пшеницу и друге културе, али било би добро да се подржи и ова култура, јер би јој се самим тим окренуло више произвођача – рекао је Лукач.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img