spot_img
spot_img

Пале све тачке дневног реда на Предсједништву, НС РС доноси коначне одлуке

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Сједница Предсједништва БиХ трајала је краће од пола сата и на њој није прошла ниједна тачка дневног реда, с обзиром да је као и раније, Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ гласао против.

Сам Додик је рекао да је Република Српска раније одлучила да не учествује у доношењу одлука на нивоу БиХ те да је Народна скупштина Републике Српске у том смислу посљедња инстанца која ће одлучивати у свему.

С друге стране, Шефик Џаферовић, бошњачки члан Предсједништва БиХ рекао је да се наставља ранија пракса јер је Додик гласао и против тачака које су неспорне.

“Наставља се стара пракса, блокада рада институција. Ми смо сједницу одржали и о свим тачкама дневног реда, осим чини ми се, само једне, Додик је гласао против. Гласао је против оних тачака које су потпуно неспорне, из чега се види да се ради о блокади институција”, рекао је Џаферовић.

На дневном реду биле су између осталих и тачке о именовањима, затим давање агремана амбасадорима те закључивање појединих међународних уговора, а једна се односила и на Оружане снаге БиХ, односно захтјев за помоћ становницима Источне Илиџе.

Одговарајући на питања о сједници Предсједништва БиХ након сједнице Додик је на прес конференцији рекао да Народна скупштина има могућност да одлучи о свему те да је на то поносан јер она је та која ће рећи шта треба, а шта не треба подржати.

“У другом кругу могу да се позовем на витални национални интерес и у року од 72 сата кажем да то потежем и то онда иде на Народну скупштину која мора заказати сједницу и као што сте видјели она некада некада подржи, некада не. Мислим да на тај начин јачам НС РС која је крајња инстанца, а не Предсједништво БиХ које је успутна аутобуска станица”, рекао је Додик.

Једна од тачака која није добила подршку на сједници је и Споразум о финансирању Програма активности прекограничне сарадње Србија-БиХ за 2020. годину између Европске комисије, Владе Републике Српске и БиХ тежак 1,8 милиона КМ. Иако су многи оцијенили да је због Додиковог гласа против изгубљено 1,8 милиона евра, то још увијек није коначно, јер тачке које не добију подршку иду поново на гласање и у случају позивања на национални интерес, даље пред НС РС. Ипак, крајњи рок за доношење ове одлуке је 31. децембар 2021. године.

“Прекогранична сарадња и то је у процедури која још увијек није завршена”, кратко је рекао Додик.

Из Предсједништва БиХ јуче је саопштено да, са два гласа за и то Џаферовића и Жељка Комшића, предсједавајућег Предсједништва БиХ и једним против (Додик), није постигнут концензус о одлукама из области спољне политике.

“Због непостизања концензуса, предсједавајући Предсједништва БиХ ће неке од тачака које су се први пут нашле на дневном реду, уврстити на наредну сједницу Предсједништва БиХ као обавезне тачке дневног реда”, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Додали су да је Предсједништво БиХ је на сједници донијело Одлуку о одбијању молбе за помиловање једног осуђеног лица.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img