spot_img
spot_img

Otkud tolika razlika u prometu na “crni petak” između RS i FBiH?

spot_img
spot_img

Prema podacima Poreske uprave FBiH, 24. novembra na tzv. “crni petak” u tom entitetu fiskalne kase su registrovale promet od 346 miliona KM, a u RS Poreska uprava je dostavila podatke da je istog dana prometovano 27 miliona KM.

Mnogi su se zapitali otkud ovolika razlika u potrošnji i to u toku jednog dana, zanemarujući da su u entitetima na snazi različita pravila (zakoni) o fiskalizaciji.

U Poreskoj upravi FBiH za Mondo su pojasnili da se brojka od 346 miliona odnosi na ukupan promet koji je evidentiran 24. novembra ove godine na serveru Poreske uprave Federacije BiH.

“To je promet koji je evidentiran i za koji mora mora biti dostavljen fiskalni račun”, kažu u PUFBiH. Važno je napomenuti da se u Federaciji BiH promet preko fiskalnih kasa evidentira i u veleprodaji.

U Poreskoj upravi Republike Srpske rekli su da je kupan evidentirani promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u Republici Srpskoj, na dan 24. novembra, iznosio 27.032.728 KM.

“U Srpskoj se promet preko fiskalnih kasa evidentira samo u maloprodaji”, pojašnjeno nam je kasnije.

U Federaciji BiH fiskalna kasa je obavezna za sva lica registrovana za promet dobara ili pružanja usluga. Obavezi evidentiranja prometa se podliježe bez obzira na načina plaćanja: gotovina, ček, kartica, virman i slično i to evidentiranjem svakog pojedinačnog prometa.

U RS od obaveze registrovanja prometa putem fiskalnih kasa od 2014. godine oslobođeni prometi dobara na veliko, a pod tim se podrazumijeva prodaja robe za dalju prodaju, preradu i u poslovne svrhe,. Navedenim oslobađanjem su obuhvaćeni svi prometi robe na veliko bez obzira da li se vrše unutar Republike Srpske, prema Federaciji BiH, Brčko Distriktu ili prema inostranstvu.

Takođe, u smislu navedene odredbe zakona, oslobađanjem od registrovanja putem fiskalne kase su obihvaćene sve usluge inostranim kupcima koje imaju karakter izvoza, kao što je izvoz dobara i usluga po ugovorima o “lohn” poslovima, ali i ostale usluge koje se vrše između obveznika unutar Republike Srpske i BiH, bez obzira da li su u PDV obveznici ili nisu, a za koje davaoci usluga ispostavljaju fakturu za izvršene usluge.

Poreski prihodi entiteta za 10 mjeseci

Jasniju sliku o odnosu ekonomija u entitetima daju podaci poreskih uprava o prihodima.

Poreska uprava Republike Srpske je u prvih deset mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila 2,960 milijardi KM, što je za za 395,3 miliona KM ili 15 odsto više u odnosu na isti period 2022. godine.

Poreska uprava Federacije BiH za isti period evidentirala više od šest milijardi KM (6.069.805.848) javnih prihoda, što je u odnosu na isti period 2022. godine više za 809.2 miliona KM, ili za 15,3 odsto.

 

(mondo.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img