spot_img
spot_img

Оштре реакције на изјаве лидера СДА: Дејтон два пуста жеља Изетбеговића

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Изјава лидера СДА Бакира Изетбеговића, који сматра да се мора доћи до такозваног Дејтона два, на начин да би финални резултат била БиХ са мултиетничким регијама, наишла је на оштре реакције, а из Српске му је поручено да распакивања Дејтона нема без пристанка РС, те да су све остало само пусте жеље.

“БиХ мора добити механизме који ће деблокирати ове блокаде којим тренутачно свједочимо. А онда у некој фази, у будућности, мислим да морамо доћи до такозваног Дејтона два који би вратио оно што је душа БиХ – ово је мултиетничка земља, ово није земља која треба да буде подијељена на троје… Она мора бити мијешана. Дуго то траје, али мислим да ће то бити финални резултат – БиХ са мултиетничким регијама”, рекао је Изетбеговић за Н1.

Милан Петковић, потпредсједник НС РС, каже да, што се тиче Српске, није споран Дејтон два, али само на начин да БиХ буде и формално конфедерација, односно да се повећају надлежности ентитета, или да се у најгорем случају врате оне надлежности које су биле у Дејтону један.

“Свако друго распакивање Дејтона могло би само довести до распада државе БиХ, а никако до њене унитаризације као што то жели Бакир Изетбеговић. Он очито жели да настави идеологију свог оца”, навео је Петковић у изјави за “Независне новине”.

Давор Шешић, замјеник предсједника Одбора за уставна питања Народне скупштине Републике Српске, подсјећа да се о Дејтону два дуго говори, те да он може бити прихватљив само онда када на то пристане Српска, у оквирима у којима је сада и у бољим условима, односно већом независношћу Српске.

“А то како Бакир и ФБиХ виде Дејтон два је апсолутно неприхватљиво и то је оно што они зову унитарна БиХ. То су само њихове пусте жеље”, навео је Шешић за “Независне”.

Предраг Кожул, посланик у парламенту БиХ и високи функционер ХДЗ БиХ, истиче да су насилне и једностране промјене Дејтонског и Вашингтонског споразума створиле неодржив уставни и законски оквир за БиХ. Како додаје, најбоље се на актуелном примјеру Мостара види колико су међународне интервенције погубне.

“С Изетбеговићем се могу сложити само о томе да је БиХ мултиетничка и да је то управо дух и богатство ове земље. Уставна рјешења морају у највећој мјери уважавати ту мултиетничност и права народа. Ми та рјешења видимо у земљи која је децентрализирана, подијељена, али продуктивно подијељена на равноправне федералне јединице у којима се малобројнијима не пријети наметањем уставних, законских и кадровских рјешења”, каже Кожул за “Независне”.

Према његовим ријечима, призивати различите међународне администрације да нам ријеше политичке проблеме у земљи, а истовремено нападати прве сусједе и потписнике Дејтонског споразума због интереса за те политичке проблеме и ситуацију у земљи није логично, нити доприноси рјешењу.

“Рјешењу не придоноси ни проналажење расиста међу оним другима. Рјешење је у међусобном уважавању унутар нас”, наглашава Кожул. Изетбеговић је, између осталог, рекао и да је новоизабрани амерички предсједник Џо Бајден учествовао у креирању Дејтонског споразума и креирању мира у БиХ.

“Тако је БиХ његов пројекат. Можемо очекивати да ће направити конкретне кораке с обзиром и на његова предизборна обећања. Само не треба очекивати да ће се одмах бавити Балканом. САД има побуну, тако да ћемо видјети како ће проћи све ово с инаугурацијом. Али очекујем да ће до краја 2021. кренути притисак од САД, координиран с Бриселом, да се направи функционална држава БиХ”, рекао је лидер СДА, те додао да ће се ситуација у БиХ тешко промијенити “неким благим и млаким приступом”.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img