spot_img
spot_img

Огроман раст цијена основних намирница, “шампион” је кромпир који је скупљи за чак 210 посто

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Повећање цијена основних животних намирница у нашој земљи тема је о којој се говорило током цијеле године. Како је који мјесец долазио и како се стање на свјетском тржишту мијењало, тако су и грађани Босне и Херцеговине са зебњом ишчекивали шта је сљедеће.

Поврће, уље, брашно, пилеће месо, само су неки од прехрамбених производа чије су цијене вртоглаво расле у 2021. години, а великог утицаја на поскупљење неких од ових намирница имао је константан раст цијена горива. Тако је цијена дизел горива на почетку године била 1,80 КМ, а бензина 1,85 КМ, док је просјечна цијена дизела на крају године 2,29 КМ, а бензина 2,34 КМ, што представља значајно повећање.

Свјесни су и потрошачи да од цијене горива зависи и цијена бројних других производа, али нису задовољни што и када се цијена нафте на свјетском тржишту снизи, то се код нас на другим производима не осјети.

Привредник Саша Тривић на свом Твитеру објавио је списак појединих производа који су значајно поскупјели у протеклом периоду, а из овога види се да је највише поскупио кромпир и то за преко 210 посто. Слиједи га интегрално пшенично брашно са преко 33 посто већом цијеном, затим лан са такође поскупљењем за више од 33 посто, топљени сир са преко 32 посто већом цијеном, затим намјенско брашно тип 400 за око 30 посто, али и друге врсте брашна поскупјеле су за 23 до 30 посто. Порасла је и цијена јаја и то за преко 13 посто.

“Најригорозније за потрошаче је било поскупљење хљеба, брашна и других производа од брашна. Житарице су поскупјеле на свјетској берзи и то се аутоматски одразило на домаће тржиште. Оно што је још најдрастичније поскупјело у протеклом периоду било је уље, тако да смо на њега сви највише реаговали. Међутим, оно што није логично јесте да и када је дошло до стабилизације цијена нафте у свијету, код нас се то није много осјетило, ми никада не доживимо појефтињења било којег артикла када падну цијене горива на свјетској берзи”, прокоментарисала је Муриса Марић из Удружења грађана ДОН из Приједора.

Поскупљење струје велики изазов

Марић сматра и како се у овој години врло мало радило на томе да се, колико је то могуће, раст цијена ублажи, већ се фокус ставио на неке друге ствари. Осврнула се и на најављена поскупљења електричне енергије, те казала како ће, уколико поскупи струја за привреду, сигурно поскупјети додатно и све основне животне намирнице, те ће се све то “опет преломити преко леђа потрошача”.

Подсјетила је Марић како смо у посљедње вријеме имали и поскупљење кафе, што ће се највише осјетити у угоститељским објектима. Већ су, каже, почела та поскупљења, али ће у наредном периоду она сигурно бити и значајнија.

“Без тоталне промјене приче о томе да требамо више производити, а мање увозити, сигурно неће доћи ни до каквог бољитка на нашем тржишту. Ово је проблем којим се требају озбиљно бавити надлежни у нашој земљи, а то до сада није био случај. Не очекујем да ће се ту нешто промијенити ни у наредној години, мислим да ће све бити само горе и горе јер не видим вољу надлежних да помогну својим грађанима. Бојим се да ће нам и 2022, али и свака наредна година, бити све гора, уколико се не промијени свијест у политици, која треба урадити нешто како би стимулисала домаћу производњу и помогла грађанима БиХ, од којих ионако већина једва преживљава, да имају колико толико нормалније услове живљења, макар да имају могућност да приуште себи основне животне намирнице”, казала је Марић, те додала како је пред нама врло неизвијесна година.

 

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img