spot_img
spot_img

Одзвонило изазовној одјећи, шминки и пирсинзима

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ученици и наставници у основним школама убудуће неће смјети на наставу долазити у кратким сукњама, кожним панталонама и мајицама на бретеле, јер је Министарство просвјете и културе Републике Српске донијело етички кодекс којим су из учионица, осим изазовне одјеће, протјерани и пирсинзи и упадљива шминка.

У документу који је објављен у “Службеном гласнику РС” наведено је да се етичким кодексом утврђују морална и начела професионалне етике наставника, стручних сарадника и осталих радника у основној школи, као и ученика, с циљем заштите достојанства, професије и личности, те унапређења моралних вриједности.

Кодексом је прописано да ученицима за вријеме боравка у школи на настави и ваннаставним активностима није дозвољено ношење пирсинга, упадљива шминка на лицу и ноктима, те ношење уске и изазовне одјеће.

Забрањено је и доношење скупоцјених предмета у школу, као и оружја, ножева, дроге и алкохола, те свако ометање рада наставника и других ученика. Правила понашања пооштрена су и за наставнике и остале раднике школе, који у образовне установе не би смјели долазити у кратким и кожним панталонама, кошуљама и мајицама без рукава или у одјећи са дубоким деколтеом. Новим прописима из основних школа “протјерује” се и одјећа са натписима који вријеђају осјећања других народа или подстичу на вјерску, полну и другу нетрпељивост. Запослени у основним школама, према етичком кодексу, не могу долазити на посао у папучама, јапанкама и патикама, а забрањен је и пирсинг.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић каже за “Глас Српске” да кодекс не подразумијева само правила облачења, већ и понашања запослених у школама и ученика.

“Правила треба да поштују и они који долазе у школу, како нам образовне установе не би личиле на жељезничке станице, да долази ко како хоће”, рекао је Дамјановић.

Директорица бањалучке Основне школе “Иво Андрић” Жељка Опачић поздравила је доношење овог документа и нагласила да за појединце усмена правила немају ефекта, све док се не ставе на папир.

“Имали смо ситуација у којима су и наставници и ученици долазили неприкладно обучени у школу. Запослени у школи треба да поступе по савјести и да знају гдје долазе и како треба да се понашају, те да на тај начин буду примјер ученицима”, истакла је Опачићева.

Да је доношење правила о понашању и облачењу и те како оправдано потврђују и у бијељинској Основној школи “Вук Караџић”, гдје су протеклих година имали притужбе родитеља на облачење једне наставнице.

“Поздрављам доношење кодекса јер смо протеклих година имали ситуација да се родитељи жале на оскудно облачење наставнице. Такође, било је и дјеце која долазе непримјерено обучена и нашминкана. Обављали смо савјетодавне разговоре са ученицима и њиховим родитељима, али смо веома често наилазили на отпор, јер су поједини родитељи тврдили да они имају право да пошаљу дијете у школу онако како они желе”, рекао је директор школе Предраг Рачановић.

Дисциплинска одговорност

Предраг Дамјановић каже да су правила прописана етичким кодексом обавезујућа и за наставнике и за ђаке.

“Уколико се то не буде поштовало, имамо правилник о дисциплинској одговорности који важи како за наставнике тако и за ученике и сходно томе спроводиће се контроле и евентуално кажњавање”, рекао је Дамјановић.

Ђацима забрањени:
Пирсинг
Упадљива шминка
Високе потпетице
Обнажене груди, стомак и бедра
Радницима школе забрањени
Кратке и кожне панталоне
Одјећа са дубоким деколтеом
Претијесна и прекратка одјећа
Папуче, јапанке

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img