spot_img
spot_img

Одрицање од држављанства најскупље у БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Уколико се желе одрећи бх. држављанства, грађани БиХ плаћају таксу и до 800 марака, по чему смо, у односу на земље у окружењу, рекордери по износу који наплаћујемо по овом основу.

Ти подаци наведени су у документу Канцеларије за ревизију институција БиХ под називом Ревизија учинка основне претпоставке за ефикасно управљање таксама и накнадама институција БиХ.

У ревизији се истиче да таксу на захтјев за престанак држављанства БиХ изјавом о одрицању од држављанства наплаћује Министарство цивилних послова БиХ.

“У зависности од тога у корист које државе се подносилац захтјева одриче босанскохерцеговачког држављанства износ таксе варира. Такса која се овом приликом плаћа износи 800 КМ, осим ако се не ради о одрицању у корист држављанства неке од држава насталих распадом СФРЈ, гдје је износ значајно мањи и износи 200 КМ”, напомиње се у ревизији.

Истакнуто је и да су активности које предузимају службеници у институцијама по овом основу идентичне приликом разматрања било којег захтјева за престанак држављанства. Стога остаје нејасно зашто се у неким случајевима наплаћује 200, а у неким 800 КМ.

“Саговорници у Министарству цивилних послова БиХ не знају тачан разлог разлике у висини таксе наглашавајући да је она и већа у земљама у окружењу. Међутим, даљом анализом висине износа исте таксе у региону евидентно је да у Црној Гори висина те исте таксе износи 588 КМ, у Хрватској 657 КМ, а у Србији 580 КМ без обзира у корист које државе се врши одрицање од држављанства ових земаља”, наводи се у ревизији.

Иначе, недавно је Наша странка у парламентарну процедуру упутила иницијативу којом се тражи појефтињење ове таксе, а по основу које, иначе, држава сваке године убире поприлично велика средства.

“Према евиденцији одрицања од држављанства БиХ, од 1. јануара до 31. марта ове године, држављанства БиХ одрекло се 680 особа”, речено је за “Независне новине” из Министарства цивилних послова БиХ, одакле су потврдили да је током цијеле прошле године та бројка износила 3.104.

Притом, и из овог министарства потврђују да административна такса за одрицање држављанства износи 800 КМ, с тим што за одрицање ради стицања држављанства неке од држава бивше Југославије такса износи 200 КМ. Како нам је речено из овог министарства, износ те таксе у складу је са одлуком Савјета министара БиХ

Из овог министарства раније су појаснили да, у поступку одрицања држављанства БиХ, странке нису дужне да кажу друге разлоге осим чињенице да већ посједују или да им је загарантовано стицање држављанства друге државе.

“У неформалним разговорима најчешће наводе као стварни разлог повољнији радно-правни статус, право на посједовање некретнина, олакшано путовање и студирање у иностранству”, рекли су раније у Министарству цивилних послова БиХ.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img