spot_img
spot_img

Obilne padavine napravile haos: Na području Lopara proglašena vanredna situacija

spot_img
spot_img

Na području opštine Lopare proglašena je vanredna situacija zbog padavina koje su proteklih dana zahvatile ovu lokalnu zajednicu.

Uizvještaju Republičke uprave civilne zaštite navodi se da je ovo odlučeno na sjednici Štaba za vanredne situacije, kako bi se izvršila procjena štete i pomoglo stanovništvu.

Na području opštine Ugljevik od juče je angažovana mehanizacija firme “Mont gradnja” na sanaciji terena i otklanjanju posljedica bujičnih poplava. Prekinut je saobraćaj na putu Donja Krćina-Gornja Krćina, zbog rušenja mosta, čija sanacija se vrši.

Iz Civilne zaštite upozoravaju da je tokom vikenda moguć porast rijeka Save i Drine budući da se danas i sutra, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuju obilne padavine u Hercegovini i na jugoistoku Republike Srpske.

Vodostaj rijeke Save na području Semberije je u blagom porastu, ali je izmjerena vrijednost na vodomjernoj stanici Jamena ispod redovne kote odbrane od poplava.

Zbog čestih i obilnih padavina u prethodnom periodu tlo je zasićeno vlagom, tako da i umjerena količina novih padavina može izazvati pojavu bujičnih poplava.

Ekipe civilne zaštite pratiće stanje na terenu i obilaziti potencijalno ugroženih područja, i po potrebi preduzimaće se i druge mjere iz Plana zaštite i spasavanja od poplava.

Iz Civilne zaštite apeluju na građane da preduzmu mjere samozaštite radi smanjenja i predupređenja eventualne štete od poplava, posebno oni koji žive uz bujične vodotoke.

U izvještaju se navodi da je uredno stanje na području gradova i opština Zvornik, Banjaluka, Doboj, Trebinje, Srebrenica, Bratunac, Vlasenica, Milići, Osmaci, Sokolac, Istočni Mostar, Nevesinje, Berkovići, Bileća, Ljubinje, Gacko i Šekovići.

 

 

(srpskainfo.com)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img