Obilježena 28. godišnjica masakra u Kravici: Porodice ubijenih izgubile povjerenje u pravosuđe BiH

Članovi porodica ubijenih Srba prije 28 godina u Kravici kod Bratunca istakli su danas u ovom mjestu da su izgubili povjerenje u rad pravosuđa BiH.

Anđa Đukanović, čiji je muž nestao na Božić 1993. godine i još nisu pronađeni njegovi posmrtni ostaci, rekla je da takvo pravosuđe treba ukinuti.

– Dosta je igre sa našim strpljenjem. Takvo pravosuđe nam ne treba i treba ga ukinuti, a zločince će stići Božija kazna – poručila je Đukanovićeva nakon parastosa stradalim Srbima.

Radenko Milanović, prvi komandant Odreda Kravica u posljednjem ratu i ratni vojni invalid, rekao je da najviše boli i najviše govori o sramnom karakteru nekadašnjih komšija to što su najveće zločine počinili na najveće pravoslavne praznik, kao što je Božić, kada su napali i uništili Kravicu.

– O namjeri neprijatelja da uništi sve što je srpsko na ovom prostoru govori podatak da su spalili crkvu i da su iz artiljerijskih oruđa gađali zbjeg, odnosno kolonu civila koja se kroz smetove od Kravice probijala prema Drini, tražeći spas u Srbiji. U toj koloni ubijeno je više civila – podsjetio je Milanović.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, koji je danas prisustvovao obilježavanju 28 godina od stradanja Srba u Kravici, žali što nema odgovornih za ovaj zločin i što ne postoji politička spremnost Bošnjaka da prihvate realnost i uvaže da je na tom području stradao i srpski narod, čemu svjedoči podatak od više od stradalih 3.000 Srba.

Košarac je rekao da su to bili teški dani za narod ovog kraja i srpski narod u cijelosti.

– Žao mi je što nema odgovornih i što porodice nastradalih nisu doživjele epilog sudskih presuda. Ne želim vršiti komparaciju ratnih zločina, ali je srpski narod jednako stradao, kao i bošnjački. Neophodno je utvrditi istinu o događajima vezanim za Srebrenicu od 1992. do 1995. godine jer se ne može separativno posmatrati i govoriti samo o stradanju Bošnjaka – ukazao je Košarac.

On je izrazio žaljenje što ne postoji politička spremnost Bošnjaka da prihvate realnost i uvaže da je i srpski narod ovdje stradao, što govori podatak o više od 3.000 stradalih Srba na ovom području.

– Nama ostaje obaveza da evociramo uspomene, da iniciramo i tražimo da pravosuđe utvrdi činjenice, optuži i osudi one koji su činili ratne zločine zarad politike muslimanskog naroda, te da njegujemo tradicionalne običaje kroz našu pravoslavnu crkvu i odajemo počast žrtvama, stvarajući bolje uslove za život u Republici Srpskoj, uvažavajući sve koji žive u BiH – poručio je Košarac.

U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kravici, kod Bratunca, danas je služen parastos za 158 srpskih civila i vojnika iz ovog mjesta i okolnih sela poginulih u posljednjem ratu, od kojih su 49 ubile muslimanske snage iz Srebrenice i bratunačkih sela na Božić, 7. januara, 1993. godine.

Odata je počast i prislužene su svijeće za pokoj duša nastradalih.

Izveden je komemorativni program radi podsjećanja na srpska stradanja u srednjem Podrinju. Delegacije su položile cvijeće kod centralnog spomenika u Kravici podignutog za 3.267 Srba iz regije Birač, koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nastavljajući etničko čišćenje i uništavanje svega što je srpsko, započeto u aprilu 1992, muslimanske snage iz Srebrenice, uz pomoć jedinica sa bratunačkog, vlaseničkog i zvorničkog područja, upale su na pravoslavni Božić 1993. godine u Kravicu, gdje su ubile 49, ranile 80 srpskih civila i vojnika, sedam ih je nestalo, od kojih pet nije pronađeno ni nakon 28 godine, a među njima su i dvije žene.

Toga dana u Kravici i okolnim selima opljačkano je i zapaljeno 688 srpskih kuća, oko 2.000 pomoćnih i 27 društvenih objekata.

Oko 1.000 stanovnika ostalo je bez domova u jednom danu i kroz smetove se probilo prema Drini, izbjegavši sigurnu smrt.

 

 

 

(srna)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime