Obilježen Dan Ilijaške brigade

U Bijeljini je danas obilježen Dan Ilijaške brigade Vojske Republike Srpske kroz koju je prošlo 6.350 boraca, a poginulo 539.

U prisustvu srpskih boraca, ali i brojnih zvanica, položeno je cvijeće i prislužene su svijeće.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je da je Ilijaška brigada Vojske Republike Srpske cijeli rat branila svoju teritoriju, ali je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, stanovništvo moralo napustiti ognjišta.

Milunović je istakao da je Ilijaška brigada tokom odbrambeno-otadžbinskog rata dala nemjerljiv doprinos i veliku žrtvu, te podsjetio na poginule i na 1.600 ranjenih pripadnika.

On je napomenuo da su Ilijašani obilježavajući ovaj dan pokazali svoje jedinstvo, te napomenuo da su u najvećoj mjeri svojim sredstvima podigli i ovaj spomenik, kao znak sjećanja na poginule borce.

Milunović je podsjetio da su Ilijašani danas rasuti po cijeloj Republici Srpskoj, Srbiji i svijetu, ali da ih to ne sprečava da se bar na današnji dan okupe.

Načelnik Ratnog štaba Ilijaške brigade Dobrosla Šurbat, koji je i predsjednik Organizacinog odbora obilježavanja Dana brigade, podsjetio je da su branili zonu odgovornosti od 150 kilometara, ali i učestvovali na svim ratištima odbrane srpskog naroda.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac istakao je da je Ilijaška brigada dala snažan pečat Republici Srpskoj s obzirom na velika stradanja boraca i civila, te ocijenio da će to istorija sigurno pamtiti.

On je podsjetio da su Ilijašani tokom odbrambeno-otadžbinskog rata bili na svim ratištima, ali da je primarna uloga bila da odbrane svoja ognjišta.

“Nažalost, Ilijašani su, kao i moji Vogošćani, morali da napuste svoja ognjišta nakon potisivanja Dejtonskog sporazuma i niza drugih razloga, ali nikada nismo odustali od naše Republike Srpske, borbe za slobodu i stvaranja što boljih uslova za život svih građana Republike Srpske”, rekao je Košarac.

Košarac je podsjetio da su Ilijašani danas masovno naseljeni u bijeljinskog regiji, te istakao da je Srpska ponosna na njihov doprinos u stvaranju Republike Srpske, koja zna da im to vrati.

“Ono što je veoma važno je da smo svi zajedno u Republici Srpskoj, okupljeni oko Republike Srpske i da želimo da radimo za njenu dobrobit”, naglasio je Košarac.

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, istakao je kako je ponosan što je pozvan da prisustvuje današnjem događaju da se vidi snaga, emocija i volja ljudi koji su u nemogućem vremenu odigrali ključnu ulogu za stvaranje Republike Srpske.

Predsjednik Udruženja građana “Prijatelji Ilijaša” Milenko Zupur rekao je da su Ilijaška brigada, hrabrost i odvažnost tih ljudi, spremnih da brane i odbrane svoja ognjišta sinonim za Ilijaš.

“Nastojimo i danas da se okupljamo, viđamo i da baštinimo tradiciju i Ilijaša i ove brigade”, rekao je Zupur i dodao kako se ne smije zaboraviti njihovo djelo.

Ilijaška brigada formirana je 20. maja 1992. godine naredbom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, a ugašena je 30. marta 1996. godine nakon iseljavanja naroda Ilijaša.

Ilijaška brigada je branila prostor koji izlazi dolinom Bosne iz Zenice, Visokog iz padinskih dijelova i iz pravca Vareša.

 

 

 

(SRNA/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime