Obilježen Dan Ilijaške brigade

Slavna Ilijaška brigada Vojske Republike srpske branila je zonu odgovornosti od 150 kilometara i učestvovala na svim ratištima u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Formirana je u maju 1992. godine, a tokom ratnih dejstava podnijela je ogromne žrtve za stvaranje i odbranu Republike srpske. U njenom sastavu borilo se 6.350 boraca, dok je u temelje Srpske svoj život ugradilo njih 539.

Ispred spomen-obilježja u porti Manastira Svete Petke u Bijeljini, gdje su uklesana imena poginulih srpskih boraca i civila iz Ilijaša, danas su položeni vijenci i prislužene su svijeće. Pomen je služio njegovo preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Obilježavanje Dana brigade, istaknuto je danas u Bijeljini, prilika je da se mlađe generacije, koje su imale sreću da ne vide strahote kroz koje su prošli borci i civili u toku rata podsjete sa koliko emocije i hrabrosti su se ti ljudi borili za stvaranje i odbranu Republike Srpkse.

Nekoliko hiljada boraca brigade koja je danas sinonim za Ilijaš ranjeno je u ratnim sukobima, dok je 539 boraca u temelje Republike Srpske ugradilo svoje živote, ali i mnogo više od toga.

“Dali su i više od života. Dali su djetinjstvo svoje djece, dali su najljepše dane života svojih supruga, stare dane, lijepe dane, za život svojih roditelja. Dali su mnogo više od svog života – dali su dosta i od života drugih svojom smrću za slobodu srpskog naroda”, rekao je medijima danas Milenko Zupur, predsjednik udruženja “Prijatelji Ilijaša”.

Obilježavanje Dana brigada svojevrstan je čas istorije za sve generacije, a prije svega za neka nova pokoljenja, koja treba da znaju koliku su žrtvu zarad njihove slobode podnijeli njihovi preci, njihovi očevi i djedovi.

Taj čas istorije trebao bi da bude pretočen u monografiju koja će biti svjedok herojstva naroda Ilijaša i njihovog doprinosa u odbrani slobode.

Ilijašani su danas rasuti širom Srpske, Srbije i svijeta, ali Dan brigade tradicionalno se obilježava u Bijeljini svake godine.

Ilijaška brigada formirana je 20. maja 1992. godine naredbom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, a ugašena je 30. marta 1996. godine nakon iseljavanja naroda Ilijaša.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime