spot_img
spot_img

Novinar BHRT ćirilicu nazvao hijeroglifima

spot_img
spot_img

Novinar Javnog servisa Bosne i Hercegovine (BHRT) Elvir Bucalo nazvao je ćirilično pismo “hijeroglifima” i izazvao niz reakcija javnosti i kod političara iz Republike Srpske.

„Za one koji nisu mogli pročitati ove ‘hijeroglife’, ja ću vam pročitati – BHT1 uživo“, rekao je Bucalo, na početku te emisije.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da je Bucalo, koji je ćirilicu nazvao hijeroglifima, demonstrirao kako izgleda „suživot“ u BiH.

Dodik je naveo da veruje da bi, da je kojim slučajem novinar Srbin, a predmet ismejavanja latinica, taj novinar već bio suspendovan.

„Zahvalan sam mu što je pokazao ono o čemu godinama govorim. Muslimanski nacionalizam razara sve u BiH“, naveo je on na svom Tviter nalogu.

Generalna sekretarka Partije demokratskog progresa (PDP) i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mira Pekić izjavila je da Bucalo treba i mora da se javno izvini srpskom narodu i da snosi odgovornost na BHRT-u.

„Ovim teškim ispadom se još jednom potvrdjuje da je ovaj ‘javni servis’ neuspešan projekat i da ne odražava ravnopravnost konstitutivnih naroda i jezike u službenoj upotrebi“, navela je Pekić.

Ona je istakla da očekuje reakciju rukovodstva BHRT-a i disciplinski postupak za novinara Elvira Bucala.

Pekić je dalje rekla da je posle progona srpskih kadrova i višegodišnjeg spornog informativnog programa na BHRT-a „ovaj čin ismejavanja ćirilice kap koja je prelila čašu“.

„Srpski narod koji piše ćirilicom, govori srpskim jezikom i pristao je da finansira ovakvu RTV koja prihvata dejtonsku BiH i Republiku Srpsku kao realnost, a trenutno BHRT to očigledno nije. Izgleda da zajednički život i poštovanje svih naroda ne žele oni koji najvišepričaju o tome“, naglasila je ona.

Pekić je naglasila da treba redefinisati odnose u vezi sa tom tematikom, od finansiranja javnih servisa do uredništva.

„Ili će biti dogovor i uvažavanje svih naroda ili nam takav javni servis nije potreban“, naglasila je Pekić.

Predsednik Upravog odbora BHRT-a je Rajko Radovanović i na tu funkciju ga je imenovao Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

 

 

 

 

(N1)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img