Novi detalji akcije “Ira”: Više od 10 privedenih, među njima i nosioci pravosudnih funkcija

Više od deset osoba privedeno je do sada u policijskoj akciji “Ira”, a među uhapšenim ima i nosioca pravosudnih funkcija, potvrđeno “Glasu Srpske”.

Prema nezvaničnim infromacijama meta ove akcije je i Željko Radovanović zvani Krečo iz Bijeljine i u toku su pretresi objekata koje on koristi.

- Reklama -

Akciju “Ira” krenula u ranim jutarnjim časovima, a do sada je pretreseno 28 lokacija i uhapšeno je više osoba, a provodi se na području više gradova u BiH.

Akciju sprovode pripadnici Agencije za istrage i zaštitu SIPA, a u njoj učestvuju i pripadnici Ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske, Kantona Sarajevo i policije Brčko Distrikta.

– Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, neovlašten promet opojnih droga, neovlašten promet oružjem, kao i niz drugih krivičnih đela. Tokom istrage prikupljeni su dokazi o povezanosti osumnjičenih sa pripadnicima grupa organizovanog kriminala koje đeluju u susjednim zemljama. Među osobama lišenim slobode ima i nositelja pravosudnih funkcija – istakli su u Tužilaštvu BiH po čijem nalogu se akcija i sprovodi.

Dodaje se da je u u okviru akcije ostvarena značajna međunarodna suradnja Tužlaštva BiH sa partnerskim institucijama u zemljama regiona i EU, kao i strukturama EUROPOL i EUROJUST.

Kako je saopšteno iz SIPA akcija i pretresi se sprovode na području Bijeljine, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Zvornika, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Banjaluke i Pala.

– Pretresi se vrše zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, neovlašten promet opojnim drogama, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene i pranje novca propisana Krivičnim zakonom BiH i krivična djela neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, primanje mita u obavljanju privredne djelatnosti, davanje mita u obavljanju privredne djelatnosti, odavanje službene tajne i tjelesna povreda propisana Krivičnim zakonom Republike Srpske-saopštila je SIPA.

Iz MUP-a RS su saopštili da oni sprovode akciju lišenja slobode lica povezanih sa organizovanim kriminalom na području Banjaluke, Doboja, Bijeljine, Zvornika i Pala.

– Nosilac ovih aktivnosti ispred MUP-a Srpske je Uprave za organizovani i teški kriminalitet, a u akciji učestvuju policijske uprave Banjaluka, Doboj, Bijeljina, Zvornik i Istočno Sarajevo-rekli su u MUP-u RS.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime