spot_img
spot_img

Новалић у Турској: Разговарано и о изградњи аутопута Тузла – Брчко

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Премијер Федерације Босне и Херцеговине Фадил Новалић борави у службеној посјети Републици Турској током које ће бити одржан низ састанака с представницима ресорних министарстава Републике Турске и најистакнутијих привредника.

Циљ посјете је ојачати постојеће и направити нове везе турских с привредницима у Федерацији Босни и Херцеговине.

Федерални премијер прво се сусрео с министром транспорта и инфраструктуре Републике Турске Адилом Караисмаилоглуом. Овом састанку су пристуствовали и генерални директор Жељезница Републике Турске Али Ихсан Јyгун и генерални директор Дирекције за инфраструктурне инвестиције АЕГМ Јалцин Ејигун.

Разговарало се о дијелу аутопуту Сарајево – Београд кроз Федерацију БиХ, конкретно о дионици Тузла – Брчко.

Отворени су и разговори с турским Жељезницама око заједничких пројеката развоја у електромашинској индустрији и производњи шинских возила. Ради се о изузетно значајним пројектима за које постоје знања и искуство у ФБиХ.

Премијер Новалић је посјетио и компанију Синтек Маденцилик која се бави успостављањем великих погона као што су термоелектране, цементаре, творнице челика, рафинерије и слично. Током разговора нагласак је стављен на конкретне инвестиције везане за цементаре и одрживу енергију.

У Амбасади Босне и Херцеговине у Анкари послијеподне је одржан састанак с чланом Вијећа за економске политике Предсједништва Републике Турске др Хаканом Јурдакулом. Састанку су присуствовали и најистакнутији привредници Републике Турске, који имају директне пословне везе с Босном и Херцеговином.

Један од закључака донесених на овом састанку јесте да постоји потреба за структурирањем сарадње, те да је др Јурдакул понудио пуну подршку Вијећа за економске политике Предсједништва Републике Турске на повезивању с турским инвеститорима.

Уз премијера Новалића састанцима су присуствовали замјеник министра комуникација и промета БиХ Неџад Бранковић и премијерови сарадници, као и амбасадор Босне и Херцеговине у Републици Турској Адис Алагић – саопштено је.

 

 

 

(tuzlainfo.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img