spot_img
spot_img

Нова одлука ЦИК: Контролно бројање за предсједника РС умјесто поновног

spot_img
spot_img

Централна изборна комисија БиХ на 62. хитној сједници донијела је Наредбу о поновном контролном бројању у Главном центру за бројање.

Како је речено, контролно бројање односи се на неколико мјеста које се односе на парламенте. И то на оним мјестима гдје кандидати имају више гласова од политичког субјекта на чијој је листи.

За ниво ПС БиХ контролно бројање обухвата 11 бирачких мјеста, за Народну скупштину три, за Парламент ФБиХ 14 мјеста и 17 за скупштине кантона.

– Контролно бројање ће се вршити у складу са динамиком коју утврди директор Главног центра за бројање. Кандидати и посматрачи могу да буду присутни – речено је на сједници.

Занимљиво, ЦИК је данас кориговала назив јучерашње контроверзне наредбе о поновљеном бројању гласова за предсједника РС. Кажу да то није „право“ поновљено бројање, него тзв. контролно поновљено бројање којим утврђују изборни резултат, по службеној дужности, не по приговорима. Након тога, додаје већина у ЦИК, моћи се се разматрати поновно бројање гласова.

Са тим се поново није сложио хрватски члан ЦИК, Владо Рогић.

– Подржаћу данашњу наредбу, али могу подржати исправку јучерашње наредбе јер нису претходно размотрили све приговоре и жалбе. Можемо ми то сада звати контролним бројањем, али то је у суштини поновно пребројавање. Ми смо обесмислили на тај начин поступак поновног бројања који је изричито прописан законом – каже Рогић.

Члан ЦИК Ирена Хаџиабдић, ову наредбу посматрала је заједно са јучерашњом наредбом о поновном бројању гласова за предсједника РС. Истовремено, чланови ЦИК су се позивали на наметнуте измјене закона, које је наметнуо Кристијан Шмит.

– Имамо огромно неразумијевање поступака ЦИК. Бојим се да се јако слабо прате измјене и допуне Изборног закона БиХ. Високи представник је у члану 6.7 унио измјену која нам је дала могућност да по службеној дужности доносимо наредбу центрима за бројање да предузму мјере којима се отклањају утврђене неправилности. Нама је ово потребно да би сумња у неправилно бројање потврдила или да би се утврдио тачан резултат. Када бирачки одбори и општинске изборне комисије не ураде посао на законит начин, онда ЦИК не може да утврђује тачне резултате избора – рекла је Хаџиабдић.

Како каже, у овом тренутку ЦИК је дужна да тај посао, који они нису урадили, заврши.

– Имамо сумњу, од петка говоримо о 400 бирачких одбора на којима имамо математичке нелогичности у обрасцима са резултатима. Оне указују на кршење закона. Због тога доносимо одлуку да Центар за бројање утврди да ли су нелогичности тачне или не. Друга опција за ЦИК је била да само поништи те резултате. Можда је све у реду. Ми имамо обавезу, то је ово што ми радимо – каже Хаџиабдић.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img