spot_img
spot_img

Нико не зна по чијем налогу је забрањен улазак руском писцу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Амбасада Руске Федерације у БиХ, вјероватно, никада неће добити званичну информацију од надлежних у БиХ поводом ускраћивања права на улазак у БиХ руском држављанину Захару Прилепину, с обзиром да ни из једне надлежне институције још нема јасног одговора по чијем налогу је забрањен његов улазак и због чега.

Министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић рекао је данас Срни да неће више да коментарише овај случај, напомињући да је све рекао на конференцији за новинаре одржаној у уторак, 28. августа.

Мектић је тада поновио да нема везе са забраном уласка и додао да је Прилепин у БиХ улазио више од 30 пута, а да је само једном то евидентирано.

Министар иностраних послова у Савјету министара Игор Црнадак данас није био доступан Срни како би прокоментарисао изјаву члан Извршног обавјештајног одбора Вјекослав Беванда да се ово тијело неће изјашњавати о допису који је упутио поводом ускраћивања права на улазак у БиХ Прилепину.

Беванда је напоменуо да то није надлежност Извршног обавјештајног одбора и да је Црнадак затражио одговор на погрешној адреси.

Напомињући да Одбор нема никакве надлежности по том питању, Беванда је рекао да рад ОБА надгледа предсједавајући Савјета министара, али и да Министарство иностраних послова БиХ и ОБА имају потписан уговор о међусобној помоћи и сарадњи, тако да се министар увијек може директно обратити ОБА за све податке који га интересују.

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић изјавио је јуче да није одговоран за забрану уласка руском писцу у БиХ и није желио да саопшти разлоге због којих је, како тврди, ОБА донијела такву наредбу.

У Савјету министара Срни је раније речено да ОБА ради свој посао професионално и одговорно и да забрана уласка Прилепину у БиХ сигурно има, како кажу, своје разлоге.

“Предсједавајући Савјета министара нема надлежност да се мијеша у оперативни рад ОБА, односно оперативне послове и задатке, како директора Агенције, тако и било којег запосленог”, тврде у Савјету министара.

У Закону о ОБА, међутим, наведено је да предсједавајући Савјета министара координише активности Агенције и обезбјеђује смјернице обавјештајно-безбједносне политике, надзире рад Агенције и сноси политичку одговорност за њен рад.

Приликом извршавања својих дужности, пише у том закону, предсједавајући Савјета министара узима у обзир став Извршног обавјештајног одбора и Савјета министара као цјелине.

Предсједавајући Савјета министара, према Члану 10, мјеродаван је да врши надзор над радом Агенције и обезбјеђује законитост, што укључује давање општих смјерница за извршавање задатака, на начин којим се унапређује ефикасност и одговорност Агенције.

Стручњаци за безбједност тврде да ОБА БиХ није могла донијети одлуку о забрани уласка Прилепину, јер ова агенција служи за прикупљање информација које би требало да прослиједи надлежним институцијама, али не и да доноси одлуке.

Руском писцу Прилепину у четвртак, 23. августа, забрањен је улазак у БиХ, наводно, из безбједносних разлога.

У образложењу рјешења о забрани уласка у БиХ руском писцу, које је у посједу Срне, наводи се да његово присуство на територији БиХ “представља пријетњу безбједности БиХ, јавном поретку или међународним односима БиХ”. Ову наредбу донијела је ОБА 26. марта.

Руски писац требало је да учествује на књижевној вечери у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци.

 

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img