spot_img
spot_img

Nevolje žena na poslu: Sve češći otkazi zbog trudnoće

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Sanja Simakić samo je jedna od žena koja je dobila otkaz jer je ostala u drugom stanju. Iako je imala ugovor na neodređeno vrijeme i 12 godina radila za istog poslodavca, zbog rizične trudnoće i bolovanja ostala je na ulici.

– Poslodavac mi nije ispoštovao ni plate i doprinose na bolovanju. Kada sam htjela da se žalim, to je bio 19. februar 2016. godine. Radna koleginica, pošto sam bila sa njom u kontaktu, znala je i kad ću kod inspektora i sve. Njih dvoje su dogovorili da on odjavi radnju, prijavi na nju, mene pošalje i ostavi bez posla, kao iz ekonomskih razloga – kaže Sanja Simakić.

Ginu Jekić zadesila je slična sudbina. Bila je zaposlena na dvije godine, ugovorom na određeno. Čim je njen poslodavac saznao da je trudna, uručio joj je otkaz, prenosi ATV.

– Ja radim sa djecom sa posebnim potrebama. Dogovor je bio u jednoj školi, koju ne bih da imenujem, na dvije godine da radim. Međutim, ostala sam trudna, ali sam to njima rekla tek kad sam bila u šestom, sedmom mjesecu. Prošla su dva dana, ja sam dobila otkaz – priča Gina Jekić.

U takvim slučajevima, kažu, ni inspekcija ne pomaže mnogo, a teško je procjeniti koliko je žena na taj način ostalo bez posla. Da apsurd bude veći, demografi tvrde da je jedini lijek za izuzetno lošu natalitetnu sliku, minimum četvoro djece po porodici.

Njihova poslednja računica kaže da do 2050, Srpska neće imati više od 800.000 stanovnika. Negativan prirodni priraštaj danak je uzeo naročito u malim opštinama, poput Rudog, Novog Goražda, Kalinovika, Berkovića, Han Pijeska, Lopara, Šipova, koje polako izumiru.

 

 

 

(atvbl.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img