Nešić. Omogućiti ulazak državljana Srpske i Srbije u RS sa PCR testom

Predsjednik DNS, Nenad Nešić, pozvao je Vladu Republike Srpske da omogući državljanima Republike Srpske i Srbije koji dolaze u Republiku Srpsku da sa PCR testom ne starijim od 72 sata ne moraju ići u kućni karantin u trajanju od 14 dana.

“Veliki broj građana Republike Srpske i Srbije životno je vezan i za Srbiju i Republiku Srpsku, tu mislim na rodbinske i poslovne veze. Prema odluci Vlade Srbije, svi državljani BiH mogu od 1. juna ući u Srbiju a da ne idu u karantin, pod uslovom da imaju validan dokaz da nisu pozitivni na korona virus, odnosno da imaju rezultate testa ne stariji od 72 sata. Međutim, ostaje problem, ako državljanin BiH ode u Srbiju, pri povratku ga čeka kućna izolacija od 14 dana. Takođe, i državljani Srbije koji dođu u BiH morali bi u izolaciju u trajanju od 14 dana“, rekao je Nešić.

Prema njegovom mišljenju, nema razloga da se takva vrsta koraka ne načini, s obzirom na to da je dnevni procenat zaraženih u Srbiji već neko vrijeme ispod jedan odsto u odnosu na broj testiranih.

“Privreda Republike Srpske značajno je oslonjena na Srbiju i u ovom momentu ekonomske krize trebamo učiniti sve, pa i ovakve formalnosti, da normalizujemo život. Ako smo maksimalno proteklu deceniju afirmisali privrednu, ekonomsku, instuticionalnu, naučnu, kulturnu saradnju u okviru Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, onda taj sporazum ni sada ne smijemo staviti u neko stanje zamrzavanja, nego trebamo naći način kako da ga iskoristimo za prevazilaženje ekonomske krize. A ne možemo ga afirmisati, ako imamo ograničeno kretanje”, objašnjava Nešić.

Dodatno, ističe lider DNS-a, desetine hiljada građana Srpske živi i radi u Srbiji, a u Republici Srpskoj ima roditelje, i zašto im ne omogućiti da ih posjete tokom ljeta bez ikakvog rizika. Znaće da nisu pozitivni i da neće ugroziti svoje roditelje.

“Zato, ponavljam, Vlada Republike Srpske treba što prije omogućiti ulazak državljana Srpske i Srbije u Republiku Srpsku sa PCR testom ne starijim od 72 sata”, istakao je Nešić.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime