spot_img
spot_img

Не одустају од села: Све више газдинстава на Мајевици

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У општини Лопаре 13.700 хектара је обрадивог земљишта, а регистровано је близу 500 пољопривредних газдинстава.

Захваљујући климатским условима и ресурсима којима располажу, аграр је, тврде у Општини Лопаре, један од могућих стратешких праваца развоја.

Надлежни стога настоје да уз помоћ републичких институција и међународних донатора подрже пољопривредну производњу и задрже становнике на овом подручју.

Иако изразито воћарски крај, са близу пола милиона стабала шљиве, јабуке и крушке, на Мајевици је све заступљеније и сточарство и перадарство.

Војислав Ђукић из Пушковца у шест турнуса утови по 10.000 комада пилића.

– Имали смо због пандемије вируса корона доста проблема, али ипак смо остварили план. Будући да за све произведене пилиће имамо уговорен пласман, труд се на крају исплати. Бавимо се и воћарством, а утовимо и понеког бика и продамо. На селу се може лијепо живјети, али се мора много радити – објашњава Ђукић.

Млади

Четворочлана породица Пантић из мајевичког села Пипери бави се товом јунади, а тренутно имају на фарми 20 бикова и око 200 оваца. Обрађују 15 хектара и производе храну за своју стоку.

– Најтеже је бикове продати. Сад имам пет комада који су достигли жељену тежину, али купаца нема. И онда умјесто да зарадимо, ми биљежимо губитке. Имам и доста јањића из прошле године. Потражња је мала, не раде ресторани, нема весеља. Али, навикли смо ми на тешкоће, само нека се здраво, проћи ће и ово – каже Михајло Пантић.

Радује га што његов син Немања (26), који је завршио Пољопривредни факултет, за разлику од већине вршњака, своју будућност види у родном селу. Младић каже да нема дилеме. Из свог села не жели да иде, а вршњацима поручује – само засукати рукаве и све се може постићи.

– Косим траву, балирам, жањем стрне усјеве, берем кукуруз. Онда припремам прољетњу сјетву и јесење орање. Неки вид подстицаја за живот на селу много би олакшао живот и вјерујем да би понукао многе младе људе да се врате на своја огњишта – каже младић.

Упркос тешкоћама с којима се сусрећу мајевички пољопривредници, многи од њих шире производњу. Млади ветеринар из Јабланице Недељко Бојкић отвара месницу.

– Продаваћу своје производе и тако практично заокружити процес производње. Ветеринар сам по струци и волим овај посао. Своје село не бих мијењао ни за један град у свијету – каже Бојкић.

Брендирање

За подршку аграрном сектору из буџета ове неразвијене локалне заједнице, чији је буџет мањи од пет милиона КМ, у овој години издвојиће се око 150.000 КМ.

У локалној управи планирају да уз помоћ ресорног министарства и Владе РС граде прерађивачке капацитете, сушаре и хладњаче за воће и да у сарадњи с дијаспором омогуће извоз пољопривредних производа на европско тржиште.

Начелник општине Лопаре Радо Савић каже да ће приоритет у овој години бити подршка мини фармама, тову јунади, пластеничкој производњи поврћа, новим засадима воћњака.

– Настављамо и с процесом брендирања наших, аутохтоних производа, као што смо већ учинили с неколико врста ракија, сиром зарцем – најављује Савић.

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img