spot_img
spot_img

“Наметнуте одлуке никада нису добре”: Вучић са Додиком, руководством и опозицијом из Српске о Инцковим потезима

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да наметнуте одлуке никада нису добре, да одлуке морају да буду у сагласју са интересима три народа Босне и Херцеговине, српским, бошњачким и хрватским и да је то дух Дејтонског споразума а не наметање одлука.

Вучић је данас разговарао са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, представницима власти и опозиције из РС и Србије.

– Имаћемо састанак касније са представницима опозиционих станака РС и оних који су жељели са нама да разговарају и нису тражили присуство странаца. Уколико буду жељели и други, у будућности ћемо и њих ћемо позивати. Саслушао сам представнике РС, посебно имајући у виду наметнуте одлуке Инцка. Октроисане и наметнуте одлуке никада нису добре, морају да буду у сагласју са интересима три народа, српским, бошњачким и хрватски, то је дух Дејтонског споразума а не наметање одлука – рекао је Вучић и истакао да је договорено да се до 15. септембра донесе заједнички Закон о очувању језика ћириличног писма.

Истакао је да је Србија је изразила жељу да се поштује Дејтонски споразум, да се чува мир у БиХ, поштује територнијални интегритет БиХ, али и РС у оквиру БиХ.

“Шмит је интелигентан човјек, али то нема везе с мојим ставом о наметнутим одлукама”

Вучић је изјавио данас да није коментарисао одлуке донијете у Скупштини Републике Српске везане за промјене кривичног закона које је наметнуо претходни Високи представник.

– Таквих одлука не би било у Скупштини Српске да није било октроисања неких других одлука и зашто да коментаришем посљедицу, када коментаришем узрок – казао је Вучић одговарајући на питања новинара након састанка са руководством Српске.

Додао је да је за Србију важно и добро када су по битним питањима политички чиниоци у Српској уједињени.

За новог високог представника Кристијана Шмита, Вучић каже да га је сретао много пута и да има коректне односе са њим.

– Мислим да је интелигентан човјек, али то нема везе са мојим ставом или ставом Србије о наметнутим одлукама – нагласио је Вучић.

Додик је истакао да је Српска посвећена изградњи мира и да Србију доживљава као гаранцију миру, те да не може да рачуна и вјерује у намјере које су ишле ка томе да деградирају “наша права”.

– Не можемо да прихватимо легитимитет човјека који се сада представља као високи представник – изјавио је на конференцији за новинаре у Београду, након састанка предсједника Србије Александра Вучића и руководства Републике Српске.

Он је истакао да је о томе упознао Вучића, те указао на жеље да се направи чврста граница на Дрини.

– Ми то не желимо – рекао је Додик и истакао да је Српска посвећена изградњи мира и да ништа не тражи од онога што су уставна права Срба.

Рекао је и да не жели да Србији усложни проблеме на међународном плану.

Тема данашњег састанка, рекао је Додик, била су и економска питања, да у оперативно сагледавали докле се стигло и шта радити.

Поред Додика, на састанку су били предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и премијер Радован Вишковић.

Састанку су присуствовали и премијер Србије Ана Брнабић, предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић, министар спољних послова Никола Селаковић, министар унутрашњих послова Александар Вулин и министар финансија Синиша Мали.

Вучић: Договорена заштита српског језика

На данашњем састанку са представницима РС договорено је да до 15.септембра буду донијети нацрти закона о заштити и употреби српског језика и ћириличног писма, који ће донијети исту нормативу у Србији и РС, саопштио је данас предсједник Србије Александар Вучић.

Вучић је, након састанка, нагласио да до Дана јединства, треба да се донесу нацрти закона, како би се ишло на уређење школских програма из најважнијих предмета, посебно историје, географије, српског језика и књижевности, чиме би школе у Србији и РС имале исти садржај.

– Сви велики европски народи свој идентитет чували су кроз језик и писмо. Нијемци кроз Гетеа, Шилера, браћу Грим, а и ми Срби имамо много заједничких писаца. Никоме ништа нажао не чинимо ако чувамо свој српски језик, осим што чувамо своје име и презиме, своју будућност – поручио је он.

 

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img