spot_img
spot_img

На продају десетине хотела, мотела и ресторана широм БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Огласи у БиХ пуни су хотела, мотела, ресторана, роштиљница, пицерија и сличних угоститељско-туристичких објеката који су понуђени на продају и траже нове власнике, од којих је за неке потребно издвојити и милионе.

Цијене зависе од бројних фактора – од локације до квалитета и величине самог објекта. На десетине их је у понуди те су, углавном, оглашени у протеклих неколико седмица, а већина их се налази у Сарајеву и Бањалуци.

Рецимо, како је наведено у огласу, могуће је купити хотел “Хаyат” у насељу Ковачи, у Сарајеву, који кошта 4,5 милиона КМ, а укупна корисна површина износи 2.000 квадратних метара.

За хотел “Алем” у Новом Сарајеву, површине 2.160 квадрата, потребно је издвојити 2,9 милиона КМ, а у Старом граду, такође у Сарајеву, на продају је и модерно уређен стамбено-пословни објекат, који је, како се наводи, употребљаван као хотел, за који трговци истичу да кошта два милиона КМ.

У другим градовима цијене су ниже, па је тако на продају један објекат и у бијељинском насељу Јања, гдје хотел с рестораном кошта 804.200 марака.

Богата је понуда и мотела путем огласа. На продају је мотел “Конак” у мјесту Љубина, општина Илијаш, а од потенцијалних купаца је затражен 1,1 милион КМ.

Могуће је купити и мотел са 32 собе поред Неретве у Коњицу, изграђен седамдесетих година прошлог вијека, а цијена му је 2,45 милиона КМ.

У понуди је и мотел “Нана” у Бањалуци, изграђен 1987, а реновиран 2003. године, с тим да је цијена, како се наводи, по договору.

У Бањалуци је могуће купити и неколико ресторана, укључујући и Рафтинг центар “Кањон” – ресторан “Пастир”, уз обалу Врбаса, уз којег је наведена цијена од 1,8 милиона марака.

У граду на Врбасу у понуди је и ресторан “Алас”, а цијена је, према огласу, 650.000 марака.

Власници ових објеката не наводе разлоге због којих су се одлучили да их уновче, али постоје тврдње да је добар дио њих на добошу због отежаног пословања изазваног пандемијом вируса корона.

“Ово је катастрофа. Нико не може ни претпоставити колико ће ово трајати. Година читава је изгубљена што се тиче хотелијерства и угоститељства у БиХ. Разлог за масовну продају таквих објеката је врло једноставан – људи су се исцрпили финансијски и не виде перспективу у скорије вријеме”, рекао је за “Независне” Амир Хаџић, предсједник Удружења хотелијера и ресторатера БиХ.

Сличног је мишљења и Далибор Шајић, предсједник Удружења послодаваца угоститеља и туризма Републике Српске (HoReCa).

Он истиче да се неки од оваквих објеката у Бањалуци продају већ годинама, али, уопштено гледано, масовна продаја таквих локала широм БиХ може се тумачити отежаним пословањем.

“Један од разлога је и презасићено тржиште. Хотела можда и нема превише, али кафана и ресторана има. С друге стране, ова криза је изазвала огромне падове. Хотели су 2020. године радили са 10 одсто капацитета. Ресторани су такође биљежили огроман пад промета. Најлакше су ову ситуацију поднијели мањи кафићи, који имају два-три радника, од којих је један газда”, рекао је Шајић за “Независне”.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img