Муслимани прослављају Рамазански бајрам - nula49.com
spot_img
spot_img

Муслимани прослављају Рамазански бајрам

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Вјерници исламске вјероисповијести у Босни и Херцеговини и широм свијета данас обиљежавају први дан Рамазанског бајрама, једног од најрадоснијих дана у муслиманској традицији којим се обиљежава крај мјесеца рамазана.

Централна бајрамска свечаност у БиХ јутрос је одржана у Гази Хусрев-беговој џамији у Сарајеву гдје је бајрам-намаз предводио и бајрамску хутбу казивао реису-л-улема Хусеин еф. Кавазовић.

Рамазански бајрам траје три дана и обиљежава крај мјесеца поста током којег се муслимани широм свијета, од зоре па до заласка сунца, уздржавају од јела, пића и лоших мисли. Преданошћу вјери чисте своју душу и разум. Један од најзначајнијих мјесеци у години за све муслимане засигурно је мјесец рамазан.

За вријеме Рамазанског бајрама муслимани обилазе своје најближе, облаче најљепша одијела те припремају посебне колаче и друга јела. Овај празник представља посебну радост за дјецу којој се дијели бајрам банка или бајрамлук. Обичај је да дјеца љубе руке старијих који их даривају новцем или слаткишима.

 

 

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img