spot_img
spot_img

Мирела Делибеговић из Тузле изумјела чудотворни лијек који чисти артерије

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Тродамескин, нови чудотворни лијек који послије само једног кориштења отапа масноћу и калцификат из артерија, недавно је изашао из лабораторије докторице Миреле Делибеговић (40), родом из Тузле, која је тренутно настањена у Абердину у Шкотској.

Лијек се већ показао успјешним када је у питању лијечење дијабетеса типа 2 и рака дојке.

Докторица Мирела и њен млади, али ентузијастични дванаесточлани тим открили су колико је, у ствари, велики потенцијал лијека и гдје се све може користити.

Како истиче стручна јавност, сада читаво човјечанство зна да само једна доза тродамескина потпуно обрне артеросклерозу, болест која је најчешћи разлог срчаних удара. Нови лијек на неки начин имитира вјежбање и изазива ефекте који се постижу њиме.

“Начин на који лијек функционише је да заустави дјеловање ПТП1Б, протеина на којем ја иначе радим већ 14 година. Знамо да људи који су гојазни имају много већу активност и количину тог протеина. Прво смо се одлучили на генетичке експерименте са мишевима, гдје смо добили резултате да су оне јединке које нису имале тај протеин биле заштићене против ове двије болести”, прича за “Независне” Делибеговићева.

Након тога је писала Британској фондацији за заштиту срца да им одобре грант средства.

“С обзиром на то да је гојазност највећи фактор код болести срца, ишли смо с тим да ако можемо да зауставимо дјеловање тог протеина можда ће то имати позитивне ефекте на кардиоваскуларне проблеме. Новац смо добили и, ево, прије неколико дана, након 30 мјесеци рада, истраживање је завршено”, каже Делибеговићева.

У истраживању су кориштене двије врсте мишева који имају артеросклерозу. Мишеви су погодни за ову врсту тестирања јер су процеси скупљања масноће и калцификата у артеријама веома слични као и код људи.

“Истраживањем смо дошли до тога да једна доза лијека седмично тотално заштити унутрашњост артерије, а сва масноћа која је већ била у њој се истопи. Најинтересантније је било то што када смо лијек давали мишевима чије су артерије биле тотално испуњене масноћом, само једна доза имала је исти ефекат као и код животиња које су лијек добијале шест седмица”, истиче Делибеговићева.

Поред већ наведеног, истраживачи су дошли до закључка да су триглицериди и холестерол код замораца били смањени и у границама нормале за разлику од стања прије давања лијека. И осјетљивост на инсулин се такође поправила.

Када је у питању примјена лијека код људи, до те фазе има још посла, али ова научница говори да се ради на томе.

“Лијек је већ у клиничким експериментима, у другој фази када је у питању дијабетес и првој када је у питању рак дојке, тако да очекујемо да ће наше истраживање убрзати процес”, говори докторица за “Независне”.

Важно је нагласити да су резултати показали да код мишева није било никаквих контраиндикација.

Делибеговићева каже да су похвале за њен тим дошле са разних страна и од много важних људи у овој области фармакологије, али да похвале нису оно што научник тражи.

“Поента читаве приче научника у мојој области конкретно је да нађеш лијек за болести за које тренутно нема лијека. Мој сан је одувијек био тај процес: из лабораторије у људску употребу. Кад једног дана будем видјела да људи користе лијек – онда сам остварила сан. Дефинитивно сам на том путу”, истакла је Делибеговићева.

Животни пут од Тузле до Харварда

Мирела Делибеговић, рођена Тузланка, БиХ је напустила 1994. године због рата. Средњу школу је завршила у Единбургу у Шкотској, након тога је у истом граду завршила универзитет, смјер фармакологија, а након четири године одрадила је докторске студије у Дандију.

Као врхунац долазе постдокторски студији на једном од најпрестижнијих универзитета на свијету – Харварду, гдје је провела још четири године. Након тога добила је позицију на Абердину и већ двије године је професор. На питање да ли јој је било тешко успјети послије одласка из БиХ, одговара да јесте.

“Наравно да је било тешко… Енглески који сам ја знала је био онај школски. Међутим, у Великој Британији се увијек поштовао тежак рад и интелектуалне способности, тако да сам цијело своје школовање и каријеру спонзорисала кроз разне школарине”, казала је Делибеговићева.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img