spot_img
spot_img

Minimalac za maksimalna poskupljenja

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Povećanje najniže plate u Republici Srpskoj za 200 maraka uticaće na rast cijena proizvoda i usluga, a dok su neki odmah pohitali sa korekcijom cjenovnika, drugi navode da će sačekati mjesec, dva te na osnovu pokazatelja sa terena odrediti u kojem procentu će doći do poskupljenja.

Banjalučane su već pojedini pekari “obradovali” višim cijenama proizvoda.

– Kroasan koji je koštao 1,50 maraka od 1. januara skuplji je za deset feninga. Pekari su baš požurili sa poskupljenjima, baš kao što su i najavili da će uraditi ako dođe do rasta minimalca. Da je kojim slučajem trebalo da snize cijene, na to bismo čekali mjesecima – kaže Banjalučanka Milana M.

Predsjednik Udruženja pekara RS Saša Trivić navodi da je neizbježno formiranje viših cijena pekarskih proizvoda zbog rasta minimalca.

– Cijene će biti povećane do nekih pet procenata. Mi još nismo korigovali cjenovnike i nećemo vjerovatno u ovom mjesecu. Od februara mogu da se očekuju poskupljenja. Kod nas je učešće radne snage nekih 35 odsto u cijeni proizvoda, tako da će zbog rasta plata poskupjeti i gotov proizvod – rekao je “Glasu” Trivić, koji je i vlasnik lanca pekara “Manja”.

Trgovci su ranije najavili da će podići cijene za čak 20 procenata, a od predstavnika velikih trgovačkih lanaca juče nismo uspjeli dobiti odgovor da li će i kada uslijediti promjene cijena na rafovima.

Međutim, predsjednik Udruženja trgovaca regije Banjaluka Bogdan Marjanović navodi da će veliki trgovački lanci sigurno sačekati da vide kako se ponaša njihova konkurencija na domaćem tržištu.

– Neće oni olako mijenjati cijene. Ključnu ulogu odigraće konkurentnost. Vidjećemo uskoro šta i kako će biti, odnosno za koliko će biti povećane cijene. Vjerujem da će to biti umjereno, da neće doći do nekih velikih promjena – poručio je Marjanović.

S druge strane, ugostitelji navode da za sada nema promjene, ali da bi one mogle uslijediti sa dolaskom proljeća.

– Neće se sada mijenjati cijene u ugostiteljskim objektima zbog rasta minimalca. Međutim, zbog poskupljenja repromaterijala, ali i svega ostalog to neće zaobići ni ovaj sektor. To se može očekivati na proljeće, ali uglavnom zbog veće potražnje za sezonskim radnicima – rekao je “Glasu” zamjenik predsjednika i član Upravnog odbora “Horeke” Goran Kurtinović.

Naglasio je da tokom 2023. godine nisu napravljeni nikakvi pomaci o pitanju očuvanja radnih mjesta.

– Nigdje u svijetu radnik od minimalca ne može živjeti. Iako imamo možda sada najveću najnižu platu u regionu, naši radnici ne žive dobro – zaključio je Kurtinović.

Iz Zanatsko-preduzetničke komore RS navode da će uslijediti poskupljenje svih usluga od 10 do 20 odsto.

– Cijene će podići frizeri, kozmetičari, ali i svi ostali pružaoci usluga. To će biti od 10 do 20 odsto. Zbog rasta minimalca za 200 maraka mnogi će spas pokušati da pronađu u radu na crno – kazali su “Glasu” u Zanatsko-preduzetničkoj komori.

Vlada RS je prošle sedmice donijela odluku da najniža plata u ovoj godini bude 900 maraka, što je povećanje za 200 maraka u odnosu na 2023. godinu, u kojoj je minimalac iznosio 700 KM.

Prevoz

U Udruženju poslodavaca saobraćaja i veza Republike Srpske navode da je formiranje cijena prevoza u opštinama i gradovima regulisano odlukama lokalnih vlasti.

– Prevoznici vjerovatno neće moći dizati cijene iako će ovo biti veliki udar na poslovanje većine firmi koje se bave kako prevozom putnika, tako i tereta. Nadamo se da će Vlada Srpske, kao što je i obećala, pomoći onima koji dokažu da imaju štetu zbog rasta minimalca – rekao je “Glasu” predsjednik Udruženja poslodavaca saobraćaja i veza RS Dejan Mijić.

 

(glassrpske.com)

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img