spot_img
spot_img

Милош Ковић ангажовао адвоката: Трагам за ријечима које су засметале Сарајеву

spot_img
spot_img

Историчар и универзитетски професор из Београда Милош Ковић потврдио је за да је ангажовао адвоката након што му је недавно предочено рјешење о забрани уласка у БиХ, као и да је у току процес на чијем крају би требало да буде објелодањено које су његове ријечи засметале, како каже, политичком Сарајеву.

Гранична полиција БиХ је на прелазу Вардиште 12. марта забранила улазак у БиХ професору на Одјељењу за историју Филозофског факултета у Београду уз образложење да “представља пријетњу по безбједност БиХ”. За сада, према информацијама до којих је дошао, на терет му стављају деликт мишљења.

“Сасвим сигурно је у питању деликт мишљења, односно спречавање слободе мисли и говора, што је једно од основних људских права. О томе се ради и остаје само да се утврди шта сам ја то изговорио и која је забрањена реч за политичко Сарајево, односно које су то забрањене мисли и идеје које су повезане са српском историјом. Шта то историчари не смеју да кажу? Шта је то што српски историчари не смеју да изговоре у Републици Српској, јер ја ионако не идем у ФБиХ”, казао је Ковић.

Одлука о забрани уласка дошла је из Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ. Генерални директор те агенције Осман Мехмедагић тврди да је “донесена у складу са законом”, али и да је овај случај само, како је рекао, “један од хиљаде”.

Ковић дуже од деценије ради као гостујући професор у Источном Сарајеву, а у БиХ је ове године боравио на Светосавској академији у Приједору. Након што је одјекнула вијест да му није дозвољен улазак у БиХ, глас су дигли и студенти широм Српске, а Ковић је објавио да не одустаје и да ће наставити са предавањима, али онлајн. За “Глас” је потврдио и да је за понедјељак планирано велико, заједничко обраћање студентима и омладини широм Републике Српске на даљину. Захвалан је, како је рекао, студентима који су се удружили.

“Говорићу студентима из Источног Сарајева, Требиња, Бањалуке, Фоче, Приједора, Брчког. Биће то заједничко предавање за све, а слушаће га и они који нису баш моји студенти, захваљујући такозваном политичком Сарајеву. Очито је да моје идеје и књиге сада имају далеко ширу публику и хвала им на томе”, истакао је Ковић.

Забрана уласка у БиХ је, каже, мотивисала многе младе људе да се удруже.

“Као што сам и раније рекао, ја нећу моћи да дођем у Републику Српску, али нико не може да спречи моје књиге и идеје да стигну до Срба и њихов одјек ће бити само јачи. Већ сада то видим. Ово је директна добра посљедица ове забране, а ја сам сигуран да ћу се веома брзо вратити”, закључио је Ковић.

Предсједница Студентске организације Факултета политичких наука Бањалука Божана Тинтор каже да је професор Ковић добродошао у Српску.

“Гост наше организације и факултета је био крајем јануара, па самим тим сматрамо да је оваква одлука ништа више него чин забране слободе говора и изражавања која може да дочека сваког од нас. Са “Баштиоником” бићемо у организацији онлајн предавања с циљем не само пружања подршке њему већ и осуде оваквих забрана са које год оне стране долазиле у БиХ”, истакла је Тинторова за “Глас Српске”.

Окупљања

Унија студената Републике Српске и Студентски парламент Универзитета у Источном Сарајеву најоштрије су осудили одлуку којом је забрањен улазак Милошу Ковићу у БиХ. Ријеч је, подвлаче, о веома угледном професору који широм Српске говори о историји српског народа, уз захтјев да “скандалозна одлука” буде стављена што прије ван снаге да би наставни процес могао да се одвија без проблема, јер ће у супротном студенти своје незадовољство изразити путем јавних окупљања.

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img