spot_img
spot_img

Милорад Додик је нови предсједник Републике Српске након поновног бројања гласова

spot_img
spot_img

Завршено је поновно контролно бројање гласова за предсједника и потпредсједнике Републике Српске након чега је утврђено да је највише гласова добио кандидат СНСД-а Милорад Додик, а што је на сједници ЦИК-а рекла Вања Бјелица Прутина.

Извјештај о поновном бројању гласова је усвојен на данашњој 73. сједници Централне изборне комисије БиХ.

Главни центар за бројање у Зетри је у претходном периоду поново пребројао гласове са више од 2.000 бирачких мјеста за ниво предсједника РС-а приликом чега су утврђене различите неправилности као што је погрешно паковање листића и врећа, недостатак врећа, фалсификовани листићи и слично.

О свим неправилностима обавијештено је Тужилаштво БиХ.

Извјестилац о ситуацији у главном центру за бројање истакнуо је и да им нису достављени сви неискориштени листићи, као ни све вреће, а чланица ЦИК-а Вања Бјелица Прутина тражила је одгађање усвајања извјештаја, односно утврђивања резултата.

Она је рекла да је незадовољна извјештајем главног центра за бројање који, како каже, у неким дијеловима не дају никакве одговоре.

“Наводи се да је некомплетан материјал са 62 бирачка мјеста, нису достављена 23 извода са бирачког списка. Недостатак са ових мјеста има утјецај на укупни резултат у табели број 3 што су неискориштени листићи, укупни листићи и сл”, рекла је она.

На крају поручује да законодавац Изборног закона БиХ прописује понављање избора у случајевима када се приликом поновног бројања установе неправилности.

Члан ЦИК-а Владо Рогић је рекао како немају времена за понављање избора, нити средстава као и то да није могуће због неколико неправилности понављати изборе јер би се то онда радило заувијек.

Поновно бројање гласова тражила је опозиција из Републике Српске због сумње на изборну крађу и увјерења да је њихов кандидат Јелена Тривић побједница избора.

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img