spot_img
spot_img

Милановић се огласио након посјете Додиковом имању

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

​У интересу свих у БиХ је да се Дејтонски споразум поштује, поручио је данас хрватски предсједник Зоран Милановић и упитао да ли је то довољан разлог за одлазак на имање српског члана Председништва БиХ Милорада Додика.

Милановић се нашао на мети критика сарајевских медија зато што је након боравка у Јајцу у повратку за Загреб боравио на имању Додика.

“Такво је вријеме”, рекао је Милановић и додао:

“Није нормално да ја након дана прославе ослобођења Јајца, старог града Хрвоја Вукчића Хрватинића, умјесто на дружење с Бошњацима и њиховим представницима, којима је Хрватска војска омогућила да без испаљеног метка дођу у свој град, идем код Додика. Али такво је вријеме. Хрватска војска је ослободила Јајце, нико други”.

Милановић је то рекао на “Дипломатској берби”, на којој је домаћин шефовима дипломатских мисија и међународних организација акредитованих у Хрватској.

Хрватски предсједник је у разговору с новинарима коментарисао и наводе да је на радном ручку током самита Брдо-Бриони негирао “геноцид у Сребреници”, а онима који се, како је казао, усуђују да преносе разговоре са кафе на службеном ручку, гдје је већ усвојена свака декларација, поручио је да нису достојни не само његовог коментара, него ни да сједе за његовим столом.

“Како ствари стоје, више и неће”, јасан је Милановић.

На питање новинара у ком контексту се на ручку причало о “геноциду у Сребреници”, Милановић истиче да је у овом конкретном случају све измишљено.

Додао је да се треба чувати људи који се спуштају “толико плитко и ниско”, те да је јасно да су због тога “прљави и ниски и неће рећи ствари, већ у овом случају конкретно измишљају”.

Говорећи о геноциду генерално, Милановић је рекао да је то политичка метрика, те да има потребу да говори о томе шта је геноцид, шта треба да буде геноцид и гдје је граница.

“То је у једном тренутку група људи одредила, а друга група људи пресудила. То није природни закон. Падање кише можемо објаснити свим физикалним и хемијским параметрима. Мотиве за геноцид, шта је уствари, то је ствар разговора. Зато нема табуа. Не смије бити ‘светих крава’ осим темељне људске способности које сам показао низ пута, па и одласком у Сребреницу првом приликом као премијер”, рекао је Милановић, пренијели су хрватски медији.

Поручио је, међутим, да неће допустити да га, како је казао, зулумчаре и да мора да пази и да објашњава сваку изговорену ријеч.

Јер, истакао је, тиме понижава и државу и народ који представља и зато “нека свако из тога извуче закључак”.

Милановић се нашао на удару сарајевских медија и појединаца, не само Бошњака, због наводног “негирања геноцида у Сребренице”, на Брду код Крања, али и због недавног боравка на приватном имању Додика.

Министарство спољних послова БиХ је упутило Хрватској демарш због његове наводне изјаве, али је хрватски амбасадор одбио да га прими.

Из Милановићевог кабинета јуче је саопштено да су његове изјаве о Сребреници лаж.

“Лаж, лажи не коментаришемо”, саопштено је.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img