spot_img
spot_img

Мигранти окупирали Велику Кладушу, грађани стражаре

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Све је већи број миграната који посљедњих седмица пристижу на подручје Велике Кладуше, чиме се компликује безбједносно и здравствено стање на подручју ове општине, а због тог проблема Општинско вијеће Велика Кладуша заказало је ванредну сједницу која ће бити одржана 9. јуна ове године.

Према ријечима Есада Шабанагића, локалног новинара и публицисте, у ужем градском подручју примјетан је повећан број миграната, а у околини Велике Кладуше активирани су дивљи кампови у којима бораве. Он истиче како се ради о импровизованим шаторским насељима која ничу у близини границе с Хрватском и представљају полазне тачке за мигранте који одлазе у “гејм”, односно покушавају ући у сусједну земљу.

“Они се смјештају и у напуштеним и девастираним халама ‘Агрокомерца’, којих је много на овом простору. Свакодневно су присутни у парковима, на јавним површинама, просто су окупирали уже градско подручје и већи проблеми су вјероватно пред нама”, каже Шабанагић.

Такође, према ријечима мјештана, они често проваљују у куће или викендице у којима нико не борави и тамо налазе привремени смјештај.

“Велики је број кућа које су напуштене и власници не живе у њима. Мигранти проваљују у такве објекте, ложе ватру и чине штету. У неколико посљедњих мјесеци имали смо више случајева паљевине, а неке куће су у потпуности уништене”, каже Мустафа Нурикић, мјештанин насеља Поље, које је на удару миграната.

Мјештани кажу како о свим нежељеним појавама редовно обавјештавају припаднике полиције УСК и да се често догађа да они одговорност пребацују на Граничну полицију, па у бројним случајевима нико ни не интервенише.

“Грађани су забринути за безбједност своје имовине па су чести случајеви да формирају страже и патроле које обилазе и чувају напуштене куће и објекте. Уколико буде напада на имовину, плашим се да ће грађани узвратити и имаћемо проблем”, каже Адмил Мулалић, предсједавајући Опћинског вијећа Велика Кладуша. Такођер, примјетно је да је међу мигрантском популацијом све већи број породица с малом дјецом, а највећи број њих борави у напуштеним кућама у околини села Босанска Бојна, које се налази уз саму хрватску границу. Служба за послове са странцима је у протеклим мјесецима, уз подршку полиције УСК, провела неколико акција и том приликом је значајан број жена и дјеце те малољетника смјештен у прихватне центре “Седра” и “Борићи”, гдје бораве мигранти из рањивих популација.

“Имамо појаву да се значајан број миграната из прихватних центара поново враћа на ова мјеста јер вјероватно желе бити у бољој прилици за даљи одлазак ка земљама Европске уније”, каже Мирсад Бузар, представник Службе за послове са странцима БиХ. Иако су власти УСК раније најављивале да ће до краја маја бити распуштен прихватни центар у Великој Кладуши, гдје сада борави око 800 миграната, већ сада је извјесно да до тога неће доћи у скоријој будућности јер је проблем гдје их измјестити. Према процјенама полиције УСК, тренутно се на подручју овог кантона налази око 4.500 миграната, од чега је њих 2.100 смјештено у пет прихватних центара, док су остали без смјештаја.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img