spot_img
spot_img

Магична граница од три марке за литар горива све ближа

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Цијене горива на бензинским пумпама у Српској јуче су поново кориговане навише те је тако оно у односу на ју­л скупље за око 45 фенинга.

Стручњаци упозоравају да би се овај раст цијена могао и наставити, као и да би се у наредних седам до десет дана цијена могла приближити и магичној граници од три марке, што би представљао раст од чак 20 одсто у посљедњих 90 дана.

Према ријечима предсједавајућег Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске Ђорђа Савића константан раст вриједности сирове нафте на глобалном тржишту и набавних велепродајних цијена нафтних деривата приморава домаће дистрибутере да све чешће праве корекције цијена на својим бензинским пумпама, у зависности од тога по којој цијени су успјели набавити одређене количине за продају.

– Велепродајне цијене нафтних деривата у луци Плоче тренутно износе 2,7 марака по једном литру. Ради се о цијени у коју је већ урачунат ПДВ, акцизе и путарина. Када овоме додамо и трошкове превоза и дозвољену маржу дистрибутера од 25 фенинга, може се и на прву видјети да ће се цијена горива на нашим пумпама готово извјесно у неком наредном периоду приближити граници од три марке – истакао је за “Глас Српске” Савић, коментаришући најновија дешавања на тржишту црног злата и нова негативна кретања која праве нове инфлаторне притиске.

Указује и на интересантну чињеницу да су набавне цијене дизела много више расле од оних сирове нафте, те је тако овај нафтни дериват у посљедња три мјесеца па до данас поскупио за око 41 одсто. У јуну је он коштао нешто мање од 700 долара по једној тони, а крајем прошле седмице чак 1.003, што је, како каже највећа цијена од новембра 2022.

– Илустрације ради, од првог септембра ове године па до данас, значи у ових десетак дана, набавна цијена дизела порасла је за 12 фенинга, те стога већ у наредних пар дана, треба очекивати да гориво оде преко 2,9 марака за један литар, али и да је психолошки моменат приближавања цијени од поменуте три марке, све извјеснији. Гориво у Србији тренутно кошта 1,75, Словенији 1,61, Црној Гори 1,58, а у Хрватској 1,57 евра. Код нас је оно 1,45 евра. Видимо да су све земље у окружење већ подигле цијене, и ма како то болно било, и ми ћемо нажалост морати то урадити, јер домаћи дистрибутери не могу себи дозволити да им буде угрожена профитабилност због повећаних улазних трошкова – каже Савић.

Како је појаснио, до новог раста цијена долази прије свега због одлуке Саудијске Арабије, али и Русије, које су најавиле да ће до краја ове године продужити одлуку о смањењу производње, односно производних квота, а што долази у периоду када је потражња за овим енергентом на рекордно високом годишњем нивоу.

– Да ли ће и у коликој мјери евентуално ново повећање каматних стопа од стране ФЕД-а и ЕЦБ, које на тај начин желе сузбити инфлацију, утицати на кретање цијена нафте, њихово евентуално смањење? Сматрам да ће цијене нафте и нафтних деривата, без обзира на ове рестриктивне монетарне мјере централних банака, највјероватније остати високе па чак и даље расти све док има велике глобалне потражње за овим енергентом. Она је и даље на високом нивоу, и док је тако, нисам ни оптимиста када је у питању кретање цијена сирове нафте и нафтних дестилата, како у свијету, тако и код нас – поручио је Савић.

Суморна предвиђања

Аналитичари америчке банке Голдман Сакс у једној од својих посљедњих анализа упозорили су да би нафтни резови у Русији и Саудијској Арабији могли довести до тога да цијене сирове нафте током наредне године оду и преко 100 долара за један барел. Ако би се оствариле ове суморне слутње и прогнозе, цијена горива би у том случају могла ићи и више од три марке.

 

 

(glassrpske.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img