Крчка се појефтињење кафе - nula49.com
spot_img
spot_img

Крчка се појефтињење кафе

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

С обзиром на пад цијена кафе на свјетској берзи, могуће је да у наредних мјесец дана у Босни и Херцеговини дође до појефтињења овог топлог напитка, кажу саговорници “Независних”.

Наиме, када је ријеч о кафи, у протеклом периоду на свјетској берзи биљежен је значајан пад њене цијене.

Да је у наредном периоду могуће појефтињење, за “Независне новине” потврђује и Момчило Бањац, директор компаније “Минеа” из Градишке.

“Цијена кафе варира. Тачно је да су у протеклом периоду цијене доста ниже, те с обзиром на такву ситуацију, у наредном периоду постоји могућност да дође до појефтињења и код нас”, рекао је Бањац.

Према његовим ријечима, купци и пржионичари тренутно имају велике залихе кафе.

“Једну од главних улога у појефтињењу има долар, јер је доста ојачао у односу на евро”, рекао је Бањац, додајући да још немају тачне информације колико би појефтињење могло да буде.

“Када то гледамо са процентуалне стране, ми још немамо тачну процјену колико би то могло бити. Ја сам контактирао са својим добављачима, они још раде по високим цијенама, јер су улази и даље скупи. Ако се оваква ситуација задржи у наредом периоду, онда свакако можемо очекивати ниже цијене”, рекао је Бањац.

Како је додао, ниже цијене кафе свима иду у прилог.

“Свима је стало да цијене буду ниже, много је лакше радити када је јефтиније, јер је тада одмах излаз већи и ми ћемо се трудити да цијене кафу буду ниже”, рекао је Бањац.

Како је за “Независне новине” рекао Драган Грбић, главни пржионичар и шеф производње у фирми “Фабрика Цоффее”, цијена њихове кафе ће остати исте.

“У јеку поскупљења ми нисмо подизали цијену наше кафе, иако је тада поскупљење било око 30 одсто, те самим тим сада нећемо ни смањивати цијене”, рекао је Грбић.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, увоз кафе је мањи за око два милиона килограма у односу на исти период прошле године.

“За десет мјесеци текуће године у БиХ је увезено 16.150.449 килограма у вриједности од 117.583.669 КМ, док је у истом периоду прошле године увезено 18.506.302 килограма у вриједности од 125.852.840 КМ”, наводе из УИО.

Увоз је најдоминантнији из Бразила, Индије, Италије, Вијетнама, али и осталих земаља.

Када је ријеч о извозу, он је ове године износио 95.374,62 килограма, у вриједности од 1.024.442 КМ, док је у истом периоду прошле године извоз износио 92.291,88 килограма, у вриједности од 970.956 КМ.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img