spot_img
spot_img

Корона упалила црвени аларм у РС

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Повећањем броја заражених вирусом корона у Републици Српској упаљен је црвени аларм и морамо одмах реаговати како би се ситуација стабилизовала, рекла је Јела Аћимовић, епидемиолог у Институту за јавно здравство РС.

Истакла је да је достигнут ниво заражености који је виши од свих претходних, те да је у овом тренутку најбитније да се сви грађани придржавају мјера које је прописао Институт.

“Да не бисмо ишли у потпуно затварање објеката на подручју Републике Српске, морамо се придржавати свих мјера, јер се сада болест најлакше шири”, казала је Аћимовићева.

Додала је да су очекивања да ће овај велики број заражених у наредним данима додатно повећати број особа с тешком клиничком сликом.

Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство РС, казао је да је након одређеног периода стабилизације, погоршана епидемиолошка ситуација .

“Неповољна ситуација је видљива и у неким локалним заједницама, међу којима су Пале. Разлози су углавном приватна дружења. Ако локалне заједнице у којима је повећан број заражених не пооштре мјере, Институт ће их предложити”, рекао је Зељковић.

Истакао је да не можемо очекивати да епидемиолошка ситуација у заједници буде неповољна, а да се у једном тренутку не погорша и у школама.

“Још није установљено како ће на предстојећим локалним изборима гласати особе које су позитивне на вирус корона. Огроман притисак је на здравственом систему, а здравствени радници су уморни и фрустрирани када виде како се поједини грађани понашају”, истакао је Зељковић.

За 24 часа у БиХ је на корону позитивно још 336 особа, а 11 их је преминуло од посљедица овог вируса.

Аћимовићева је рекла да је за 24 часа извршено тестирање 488 лабораторијских узорака, од чега је 106 позитивно.

“Према мјесту боравка, 25 људи је из Градишке, 15 из Бањалуке, 11 из Приједора, 10 из Зворника, девет из Бијељине, седам из Лакташа, шест из Фоче, четири из Добоја и Српца, по три из Прњавора и Челинца, два из Угљевика и Теслића и један из Вишеграда, Котор Вароша, Пелагићева, Петрова и Шековића”, навела је Аћимовићева.

Додала је да је за 24 часа Институту за јавно здравство РС пријављен један смртни случај од посљедица ковида-19, а ради се о жени старије животне доби из Гацка.

Из Федералног завода за јавно здравство су саопштили да је за 24 часа пријављено 1.597 узорака, од којих је 228 позитивно на вирус корона.

“Нови случајеви регистровани су у свим кантонима у Федерацији БиХ, осим Средњобосанског. Заводу је за 24 часа пријављено 10 нових смртних исхода”, наводи се у саопштењу.

Из Штаба за заштиту и спасавање Брчко дистрикта саопштили су да су за 24 часа регистрована још два случаја вируса корона, а ради се о 35-годишњој жени и 20-годишњем младићу.

Вакцинација против грипа половином новембра

Вакцинација против сезонског грипа у РС почеће половином новембра, најавио је јуче Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство РС, на конференцији за новинаре.

Нагласио је да је ова установа још раније набавила 25.000 вакцина и да је све спремно за вакцинацију.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img