Koridor 5C između BiH i Hrvatske: Temeljac za most položili drugi put

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, ministar saobraćaja Hrvatske Oleg Butković i evropski komesar Johanes Han položili su kamen temeljac za gradnju mosta preko Save kod Svilaja.

Tu ne bi bilo ništa neobično da isti kamen temeljac juče nije položen po – drugi put. Naime, 14. septembra prošle godine delegacije BiH i Hrvatske uradile su isto, a taj događaj ostao je upamćen i po gafu ministra komunikacija BiH Ismira Juska koji je putni koricor 5C nazvao „ve – ce“. On je juče izjavio da je most u opštini Odžak „deo solucija, a ne problema“, te pozvao na početak gradnje mostova u Gradiški i Brčkom.

- Reklama -

Komesar Han naglasio je značaj mosta u povezivanju dve zemlje, s ciljem članstva BiH u EU.

-Institucije EU sa bankama su zajedno uložile više od 90 miliona evra kako bi se ovaj projekat ostvario. U pitanju je jedna sunčana budućnost u Uniji – prokomentarisao je Han.

Zvizdić je istakao da se most nalazi na jednom od najvažnijih koridora koji će BiH povezati sa Hrvatskom, Budimpeštom i EU.

-Biće još ovakvih projekata i brzo ćemo održati zajedničku sednicu dve vlade – rekao je Zvizdić.

Na pitanje zašto se temeljac postavlja drugi put, iz Saveta ministara BiH nisu odgovorili, do zaključenja „EuroBlica“. Darko Brkan iz Udruženja građana „Zašto ne“ podseća de je Istinomjer ministru Jusku u septembru 2016. dao ocenu „ispunjeno“ za postavljanje temeljca za most u Svilaju.

-Ponovljeno “otvaranje” kamena temeljca nas je iznenadilo. Ovo nije prvi put da se ovakve stvari koriste u dnevno – političke svrhe u BiH, te da se po nekoliko puta otvaraju isti radovi ili putevi. Nikakvog novog razvoja događaja po ovom pitanju nema. Evropska komisija je u oktobru Hrvatskoj odobrila sedam miliona evra i već je trebalo da počnu radovi. Jedini zaključak koji mozemo izvući jeste da je ponovljeno postavljanje temeljca iskljivo događaj za medije i javnost, koji nema nikakvo realno uporiste – kaže Brkan.

Marić: Kamen po kamen

Politička analitičarka Ivana Marić smatra da je drugo postavljanje kamena temeljca učinjeno bi se dali argumenti komesaru Hanu jer je rekao da smo prošle godine ostvarili najveći napredak na putu ka EU.

-To je zavaravanje građana. Sećamo se da smo pred svake izbore ranije imali postavljanje temeljca za autoput. Da su ih slagali jedan do drugog, dobili bismo makar deset kilometara puta. Tako će se možda i ovaj most pre izgraditi ako budu malo češće slagali to kamanje – ironično kaže Marićeva.

Jusko: Kamen temeljac drugi put položen zbog Hana

Ministar saobraćajai komunikacija Bosne i Hercegovine, Ismir Jusko, za Klix.ba je kazao da je kamen temeljac za gradnju prekograničkog mosta na Svilaju drugi put položen zbog Evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana.

Jusko je kazao da je juče upriličeno simbolično otvaranje radova.

– Kada smo prvi put planirali početi radove, komesar Han je izrazio želju da dođe te nas zamolio da to prolongiramo za 25 do 30 dana. Tada je bilo loše vreme i prognozirana je kiša tako da smo kamen temeljac morali položiti u septembru prošle godine. Informisali smo komesara Hana o tome i dogovorili se da to učinimo tada, ali je kazao da prvi put kada dođe u BiH želi posetiti gradilište i na taj način simbolično uradimo ono što nismo uradili – izjavio je Jusko.

Pojasnio je da radovi na gradnji mosta u Svilaju traju već šest meseci i da je postavljeno 36 stubova.

– U januaru ove godine napravljena je pauza u zbog izrazito niskih temperatura. Ovo smo simbolično uradili jer je Han bio sprečen doći ranije. Nakon prvog polaganja kamena temeljca, radovi su bukvalno krenuli dan kasnije jer se na to čekalo više od šest godina – istakao je Jusko za Klix.ba.

 

 

 

(blic.rs/klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime