spot_img
spot_img

Конфузни ЦИК “оживљава” РИК

spot_img
spot_img
spot_img

Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ од почетка рада овог сазива многи стављају на терет непрофесионалност и епитет да су политички играчи, а постизборна дешавања и признања дијела чланова да губе на угледу иду у прилог тврдњама да би спровођење избора требало да пређе на ентитетски ниво.

Из табора странака које чине владајућу коалицију у Републици Српској чуло се до сада небројено пута, а нарочито након 2. октобра када су одржани општи избори у БиХ, да се оправдано сумња да ЦИК не ради по закону, већ по налогу странаца. Тензије је додатно подгријала наредба ЦИК-а БиХ од 10. октобра, за коју је и један члан комисије одговорно тврдио да је била незаконита, а на основу које је 13. октобра у сарајевској “Зетри” почело поновно, контролно бројање гласачких листића са 2.239 бирачких мјеста у Републици за ниво предсједника/потпредсједнике Српске.

И то контролно бројање показало је да је Милорад Додик (СНСД) побиједио Јелену Тривић (ПДП) у трци за предсједника, али та сједница ЦИК-а БиХ остаће упамћена и по томе да је прво, за потпредсједника Републике из реда хрватског народа проглашен Иван Бегић да би се касније, ипак, исправили и ту фотељу додијелили Давору Прањићу, кандидату ХДЗ-а БиХ.

Чланица ЦИК-а Ирена Хаџиабдић рекла је на посљедњој сједници да су се у финишу изборног процеса десили недопустиви пропусти, укључујући погрешно објављивање резултата избора за потпредсједника Републике, те да ЦИК “губи на угледу”. Каже да су имали два озбиљна пропуста од којих је једна грешка са изборним прагом, што је била техничка грешка службеника контроле, али да је одговорност на члановима ЦИК-а.

– Ако смо погријешили, зашто смо? Зашто је наступила конфузија? Мислим да то дугујемо јавности, јер је сједница била ужасна – рекла је Хаџиабдићева у расправи на ванредној сједници ЦИК-а одржаној током викенда.

Њена колегиница Вања Бјелица Прутина упутила је извињење јавности за, како каже, аматеризам који је дошао до изражаја на тој сједници комисије.

– Мислим да је то резултат чињенице да сједница није била припремљена на одговарајући начин – рекла је Бјелица Прутина, док је предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић рекао да је потребно да ЦИК и из свега извуче поуку, али и да су били уморни.

Члан Републичке изборне комисије (РИК) Александар Радета за “Глас” каже да је могуће промијенити изборно законодавство и позвати се на законе који то регулишу, међу којима је и Изборни закон БиХ.

– Изборе за предсједника Републике Српске, Народну скупштину и локалне изборе требало би да спроводи Републичка изборна комисија. Има довољно времена да се и у року од двије године, до наредних локалних избора, закон промијени и створе претпоставке за организацију избора – рекао је Радета и подсјетио да су Српској међународним интервенцијама одузете надлежности у тој области и дате ЦИК-у.

Примјетно је, додаје, да ЦИК посљедњих година губи кредибилитет.

– Све мање и мање грађана им вјерује, а њени чланови не могу да се боре са свим изазовима који им посао налаже – истакао је Радета, који је подсјетио да у ФБиХ нема изборне комисије јер су се тога одрекли у корист комисије на заједничком нивоу БиХ и генерално централизације ствари у земљи.

Шефица Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламенту БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је да су чланови ЦИК-а нелегално именовани, а да су ових дана показали своје право лице.

– Некомпетентни су. У овом посљедњем изборном процесу проблематично је што су својим неадекватним дјеловањем и начином информисања унијели, без икакве потребе, недоумице у јавност, нарочито током претпосљедње и посљедње сједнице. Умјесто да јасно и гласно разјасне резултате само су дали још један нови печат свему. С друге стране, оно што су покушали на сједници у суботу, односно да се “оперу”, јесте тражење алибија за дјеловање опозиције и могуће отварање простора за нека идућа дјеловања са циљем дестализације. Углавном, када се сагледа све што гледамо посљедњих мјесеци и година од овог ЦИК-а, дефинитивно је да процес треба вратити у Републику Српску за нивое који се ње и тичу – навела је Новаковић Бурсаћ.

Републичка изборна комисија тренутно се углавном бави поступцима који се тичу опозива градоначелника/начелника и избором савјета.

Аматеризам

Лијепих ријечи за чланове ЦИК-а нема ни бивши предсједник те институције Бранко Петрић. Каже да је тренутни састав ЦИК-а изгубио кредибилитет, те да је потребно да представници Српске раде на измјени Изборног закона БиХ у коме ће бити јасно дефинисано ко спроводи изборе у заједничким институцијама, а ко у Српској.

– У ЦИК-у влада очигледан аматеризам у руковођењу, као и шарлатанство на плану проглашења резултата – рекао је Петрић.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img