Kineski kupus iz srca Semberije

Agronom Risto Arsenović iz Crnjelova kod Bijeljine, koji se na svom imanju bavi poljoprivrednom proizvodnjom, kao i većina mještana ovog kraja nadaleko poznatog po uzgoju kupusa, paprike i lubenice, došao je na neobičnu ideju i počeo da uzgaja kineski kupus.

– Ove godine počeo sam da sarađujem sa Zadrugom „Eko grin“, koja izvozi domaće proizvode na tržište Rusije. U saradnji s njima, došao sam na ideju da pored domaćeg, semberskog kupusa eksperimentalno zasijem na oko 12 dunuma i kineski kupus. Ugovorena cijena je 0,50 KM po kilogramu. Želja mi je bila da probam nešto novo i da vidim da li kineski kupus može da uspijeva u semberskoj ravnici – rekao je Arsenović.

- Reklama -

Prva berba pokazuje da u ovom podneblju može da se uzgoji ovo povrće sa Dalekog istoka, te da ne zahtijeva neke posebne uslove. Kineski kupus proizveden u srcu Semberije spreman je za tržište.

Prema riječima Arsenovića, zemljište u Semberiji je pogodno za uzgoj povrća.

– Kada je u pitanju primjena agrotehnike prilikom uzgoja, nema razlike u odnosu na domaće vrste kupusa, s tim što je kineski rasađen nekih dvadesetak dana poslije domaćeg kupusa, pa je samim tim smanjen i broj prskanja. Uradio sam dva prskanja protiv insekata buvača i leptira, štetočina koje ga napadaju – rekao je Arsenović dodavši da je kineski kupus zahvalan za uzgoj jer ima kratak period vegetacije, a cijene rasade su iste kao i kod domaćeg.

Glavice su teške po nekoliko kilograma, a očekivani prinos četiri do pet tona po dunumu.

Ako se nakon berbe i plasiranja na tržište proizvodnja bude isplatila, Arsenović, pionir u proizvodnji ove vrste kupusa u Semberiji, kaže da će pomoći i drugim poljoprivrednicima da započnu sa proizvodnjom.

Dodaje da već sada postoji interesovanje.

– Ljudima je to zanimljivo i raspituju se, ali niko neće da uđe u proizvodnju ukoliko se plasman ne obezbijedi – navodi on i dodaje da ukoliko u narednom periodu bude obezbijeđena isporuka i sigurno tržište, nema bojazni za proizvodnju jer se pokazalo da može da se uzgoji i na ovim prostorima, a zahtijeva i manje sredstava za ulaganje zbog kraćeg perioda vegetacije.

Ipak, dodaje da kineskom kupusu ne pogoduju visoke temperature, iznad 28 stepeni, pa je potrebno obezbijediti neophodne uslove, sistem navodnjavanja kap po kap i prihranu.

Ukus

Arsenović ističe da se kineski kupus uglavnom koristi za salatu i spremanje kuvanih jela, dok nije za kiseljenje jer su listovi znatno manji i nježniji u odnosu na domaći kupus.

– Dosta ljudi ga je probalo i kažu da su oduševljeni ukusom – navodi Arsenović.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime