Kengur umače tragačima: Ukoliko ga ne pronađu na vrijeme, priča bi mogla imati tužan kraj

Semberci su na nogama, tragajući skoro mjesec dana za kengurom, koji se udaljio od ranča u vlasništvu Nikole Tanasića. Potraga se pretvorila i u borbu za život ove egzotične životinje.

Moramo ga naći prije nego što prestane vegetacija, jer će tada ostati bez hrane. Problem su i niske temperature, koje on ne može da podnese – upozorava vlasnik.

- Reklama -

Iako je više puta viđan u okolini, ljudi ne mogu da mu priđu, zadobiju njegovo povjerenje i zbrinu ga. Vlasnici se ipak nadaju da će ova egzotična životinja biti pronađena i vraćena u prebivalište. Tanasić kaže da od potrage neće odustati.

Egzotična životinja, koja je bila atrakcija za najmlađe na Ranču „Tanasić“, pobjegla je prije skoro mjesec dana, a uprkos tome potraga nije urodila plodom. Vlasnik obećava nalazaču vrijednu nagradu.

Kengur, čije je ime Koki Kol, nestao je s ranča porodice Tanasić, koji se nalazi uz samu Drinu, na ulasku iz Srbije u Republiku Srpsku. Godinu i više živio je u harmoniji sa ostalim stanovnicima ovog mini zoo-vrta. Nikola Tanasić kaže da je mužjak kengura, sivog s bijelim genima, star godinu i po dana.

– To je jedna od 63 vrste kengura koje žive uglavnom u Australiji i Novoj Gvineji. U početku je bio plašljiv, ali se kasnije prilagodio i privikao na djecu. Djeca su nepažnjom ostavila kapiju i on je istrčao. Vjerujemo da bi se vratio, ali su ga upravo oni i preplašili i izgubio se – kaže Tanasić.

Da pomognu spremni su i u Lovačkom savezu RS. Imaju dvije puške za omamljivanje i uspavljivanje životinja, kao i dron s kojim mogu lakše da pronađu kengura.

Sekretar Saveza Živojin Lazić kaže da je jedna od misija lovaca da zaštite životinje, očuvaju lovišta i životnu sredinu.

– Neobično jeste da sad moramo da zbrinemo jednu egzotičnu životinju, koja inače ne živi na ovim prostorima. Ali ne smijemo dozvoliti da je neko odstrijeli ili da ostane nezbrinuta – naglašava Lazić.

Kengur je danima tema i društvenih mreža. Dovitljivi i duhoviti Semberci nasmijali su mnoge objavama da je kengur nanio ogromnu štetu usjevima, da stariji mještani misle od kengura da je ogroman pacov, te da su u pojedinim selima čak postavili i saobraćajni znak – kengur na putu.

Sudeći po komentarima, ipak je najviše onih koji se nadaju da će semberski kengur biti pronađen i vraćen u prebivalište prije zime, kako bi izbjegao zlu sudbinu.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime