spot_img
spot_img

Кенгур умаче трагачима: Уколико га не пронађу на вријеме, прича би могла имати тужан крај

spot_img
spot_img
spot_img

Семберци су на ногама, трагајући скоро мјесец дана за кенгуром, који се удаљио од ранча у власништву Николе Танасића. Потрага се претворила и у борбу за живот ове егзотичне животиње.

Морамо га наћи прије него што престане вегетација, јер ће тада остати без хране. Проблем су и ниске температуре, које он не може да поднесе – упозорава власник.

Иако је више пута виђан у околини, људи не могу да му приђу, задобију његово повјерење и збрину га. Власници се ипак надају да ће ова егзотична животиња бити пронађена и враћена у пребивалиште. Танасић каже да од потраге неће одустати.

Егзотична животиња, која је била атракција за најмлађе на Ранчу „Танасић“, побјегла је прије скоро мјесец дана, а упркос томе потрага није уродила плодом. Власник обећава налазачу вриједну награду.

Кенгур, чије је име Коки Кол, нестао је с ранча породице Танасић, који се налази уз саму Дрину, на уласку из Србије у Републику Српску. Годину и више живио је у хармонији са осталим становницима овог мини зоо-врта. Никола Танасић каже да је мужјак кенгура, сивог с бијелим генима, стар годину и по дана.

– То је једна од 63 врсте кенгура које живе углавном у Аустралији и Новој Гвинеји. У почетку је био плашљив, али се касније прилагодио и привикао на дјецу. Дјеца су непажњом оставила капију и он је истрчао. Вјерујемо да би се вратио, али су га управо они и преплашили и изгубио се – каже Танасић.

Да помогну спремни су и у Ловачком савезу РС. Имају двије пушке за омамљивање и успављивање животиња, као и дрон с којим могу лакше да пронађу кенгура.

Секретар Савеза Живојин Лазић каже да је једна од мисија ловаца да заштите животиње, очувају ловишта и животну средину.

– Необично јесте да сад морамо да збринемо једну егзотичну животињу, која иначе не живи на овим просторима. Али не смијемо дозволити да је неко одстријели или да остане незбринута – наглашава Лазић.

Кенгур је данима тема и друштвених мрежа. Довитљиви и духовити Семберци насмијали су многе објавама да је кенгур нанио огромну штету усјевима, да старији мјештани мисле од кенгура да је огроман пацов, те да су у појединим селима чак поставили и саобраћајни знак – кенгур на путу.

Судећи по коментарима, ипак је највише оних који се надају да ће семберски кенгур бити пронађен и враћен у пребивалиште прије зиме, како би избјегао злу судбину.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img