spot_img

Kazna za svaki pasoš izdat poslije roka

Published:

Agencija za identifikaciona dokumenta i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) obračunaće firmi Milbauer penale za svaki zahtjev za izdavanje pasoša koji nije riješen u ugovorenom roku, najavio je direktor IDDEEA Arif Nanić.

On je za “Glas Srpske” rekao da će penali biti obračunati za svaki zahtjev za izdavanje pasoša koji je ušao u dosije i u kojem je probijen rok.

– Pitanjem penala bavićemo se kada “Milbauer” normalizuje tempo štampanja pasoških knjižica. Izvršićemo obračun penala i onda ćemo dobiti tačan iznos ugovorne kazne zbog kašnjenja – rekao je Nanić i dodao da su dobili garanciju od uprave “Milbauera” da će zastoj u izdavanju pasoša biti otklonjen od 15. juna.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović zatražio je od menadžmenta IDDEEA da ugovor sa “Milbauerom” bude dosljedno primijenjen i da bude aktivirana naplata penala jer je stanovnike doveo u situaciju da na pasoše čekaju duže od 30 dana, koliko iznosi zakonski rok u kojem treba da budu izdati. Zatražio je da IDDEEA ispita i zašto je došlo do masovne pojave da građani traže izdavanje pasoša po hitnoj proceduri. Redovna cijena pasoša je 56, a izdavanje u hitnoj proceduri košta 200 KM.

Osmanović je naglasio da je razočaran u “Milbauer” koji je u martu potpisao jednogodišnji ugovor sa IDDEEA vrijedan više od deset miliona KM i obavezao se da će u roku od godinu isporučiti oko 550.000 pasoša.

– Čim su potpisali taj ugovor, konstatovano je da nemaju dovoljno repromaterijala za izradu pasoša, prije svega, specificiranog papira, što govori o neozbiljnosti te kompanije koja je prije toga tri godine izrađivala pasoše. Nadao sam se da smo riješili pitanje nabavke pasoša za godinu i da ćemo moći u miru raspisati međunarodni tender za četvorogodišnju nabavku pasoša – rekao je Osmanović.

“Milbauer” je dao garanciju da će poslije 15. juna potpuno stabilizovati izdavanje pasoša jer će dobiti repromaterijal i moći u punom kapacitetu štampati pasoše.

– Sada su radili smanjenim kapacitetom i trošili repromaterijal koji im je ostao od prošlog tendera. Imali su zalihe za oko 100.000 pasoških knjižica i to su na neki način razvlačili. Hoću da vjerujem da ćemo nakon 15. juna u punom kapacitetu izdavati pasoše i da će građani BiH biti pošteđeni problema – kazao je Osmanović.

Na pitanje da li je kod kašnjenja u izdavanju pasoša riječ o zakulisnim igrama jer su mnogi građani prinuđeni da za pasoše daju 200 maraka, Osmanović je kazao da očekuje da to provjeri IDDEEA.

– Prevelik je broj građana koji su plaćali velik iznos da bi dobili pasoš. Po hitnoj proceduri izdaju se pasoši samo ako neko treba na liječenje ili hitno na posao u inostranstvo, a ovo se sada pretvorilo u situaciju da je svaki drugi građanin plaćao visoku cijenu pasoša samo da bi ga dobio brže – rekao je Osmanović.

Nanić tvrdi da nema prevare sa hitnom procedurom za izdavanje pasoša.

– Građanin ima pravo da se opredijeli da li će uzeti redovni ili hitni pasoš – kaže Nanić.

IDDEEA je prije nekoliko dana raspisala tender za nabavku pasoških knjižica, koje će izabrana firma štampati tokom četiri godine. Tender je trebalo da bude raspisan prije gotovo dva mjeseca, ali je objavljen tek nakon pisma upozorenja i prijetnje tužbom francuske kompanije “Džemalto”. Francuzi su odustali od žalbe na prethodnom tenderu koji je dobio “Milbauer” nakon što im je IDDEEA obećala da će tender za četvorogodišnji posao raspisati do 20. aprila.

Japanski ambasador

Ambasador Japana u BiH Kazuja Ogave, koji se u petak sastao sa Adilom Osmanovićem u vezi sa donacijom za bolnice u BiH, osvrnuo se i na probleme u vezi sa izdavanjem pasoša.

– U Japanu proces izdavanja pasoša traje između sedam i deset dana. Nikada nismo imali problem sa izradom pasoša – kazao je Ogave.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img