spot_img
spot_img

Kako se vara na izborima?

Published:

spot_img

Birački odbor je najvažnija, ali ujedno i naslabija karika izbornog sistema u BiH, jer članove odbora imenuju stranke. Nijedna izborna prevara ne može da prođe ako birački odbor radi svoj posao, legitimiše i nadzire izborni poces, no u BiH često nije tako.

Naš sagovornik bio je član biračkog odbora u nekoliko izbornih ciklusa u jednom hercegovačkom gradu. Najveće prevare, kaže, dešavaju se ukoliko stranka pored svog člana u biračkom odboru vrbuje simpatizere, ili je, pak u dogovoru s nekom drugom strankom, što je mnogo češća pojava. Na biračkom mjestu treba okrenuti glavu, usluga će biti vraćena na nekom drugom mjestu za glasanje.

“Da, oni se to dogovore, da dodijele predsednika biračkog mjesta i dva člana. Dovoljna su tri od pet članova. Ta dva člana koja budu uz predsednika, jedan je zadužen za birački spisak, odnosno legitimaciju birača, drugi za dodjelu listića”, otkriva sagovornik N1.

A kako to izgleda u praksi, daje primjere:

“Tako da su dolazili momci, samo pro forme su pokazivali ličnu kartu, a potpisivali za neku drugu osobu, gdje im je član biračkog odbora zadužen za kontrolu pokazao prstom gdje će se potpisati i koje ime i kako se zove taj birač. Oni se samo potpišu, uzmu listić i ubace. Obično dođe njih, od pet do deset odjednom, da zagužvaju da bude neprimijetno. Organizuju se. Momci koji slabije budu u gradu, pa su neprimijetni, tako mogu da rade, glasaju za nekog drugog. S jednog kraja, na drugi kraj opštine”.

“Fazon je bio da se potpiše za dvije osobe. Već spremni listići, daju se jednoj osobi. Tako ovi što potpisuju, to urade za dvoje, uzmu dva listića, tamo ih popune. Niko to ne primjećuje, posebno za ove parlamentrane izbore, jer imamo veliku listu za kanton pa ovi listići za ostale nivoe se ne primjećuju. Listići koji su već spremni za dvije osobe, daju se jednoj osobi. Na poslednjim izborima 2014. godine donosili su velike limene kutije, sad su plastične, unutra je već bilo ubačeno 300 odrađenih glasova”, naglašava sagovornik N1.

Jedan od načina da se pomogne određenoj strani je da listić na kome su glasovi protivničke strane, bude proglašen nevažećim. Više je načina za to.

“Da su djevojke koje imaju duge nokte, ili ugrade vještačke nokte, pod taj nokat otkinu dio hemijske olovke, ima malo mastila u njoj i kada broji listiće samo to prilepi na nokat to je neprimjetno. Kada lista, ona ga pošara, postaje nevažeći. Šta mislite kada se izbroje ti listići na biračkom mjestu, pa onda kasnije kada Opštinska izborna komisija završi slično, koliko se stranke mogu oštetiti na takav način? To CIK ne uvažava kada se pravi prigovor, jer se vidi samo da je pošaran, oni automatski napišu da je nevažeći listić”, dodaje sagovornik N1.

Ove godine posebno je veliki pritisak na birače od kojih se traži da slikaju svoj glas zajedno sa ličnom kartom. Iako član biračkog odbora ima pravo da zadrži i ličnu i mobilni, to se u prošlosti rijetko dešavalo.

U malim mjestima mogućnost kontrole je mnogo veća, pa se na birače vrši pritisak da na biračko mjesto izađu u tačno određeno vrijeme, kako bi se moglo kontrolisati glasanje..

I da ne zaboravimo mrtve, obično izlaze na biračka mjesta pred kraj glasanja.

“Iako su spiskovi pročišćeni, veliki broj mrtvih glasa. Dovede neku babu, u pola sedam pred zatvaranje i zaokruži za koga treba, koju niko nikada nije vidjeo. No ona glasa sa 65 godina za onu koja ima blizu 100”.

Šta rade posmatrači, pitamo, naš sagovornik kaže sjede sa strane. Ako nešto i primijete i pobune se, predsednik biračkog odbora može da ih zamoli da napuste prostoriju, što se često dešavalo.

Barem na mjestima na kojima je naš sagovornik bio član biračkog odbora, policija nikada nije reagovala, niti je bilo ko odgovarao za kršenje izbornog procesa.

 

 

 

 

 

(N1)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img