spot_img
spot_img

Kajganić: Na nekim univerzitetima moguće za pet dana postati doktor

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mi smo Sudu BiH uputili prijedlog za određivanje pritvora za pet lica dok smo za šest predložili mjere zabrane, rekao je danas Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH, govoreći o aferi “Diplome”, odnosno policijskoj akciji “Klaster”, u kojoj je uhapšeno 11 osoba.

Među njima su, kako je pojasnio, rektori i dekani univerziteta, direktori, profesori. Došli su do dokaza, tvrdi Kajganić, da je jedna od kupljenih diploma i ona za inženjera građevinarstva, a sada se, dodaje, iz dešavanja u Turskoj i Siriji vidjelo do kakvih posljedica može dovesti situacija koja se odnosi na nezakonite radnje u građevinarstvu.

“Kroz dosadašnje prikupljanje dokaza utvrdili smo da je moguće na određenim univerzitetima steći akademsko zvanje doktora ili profesora u roku od pet dana”, kazao je Kajganić.

Prema njegovim riječima, javnost je već upoznata sa rezultatima pretresa, ali to je samo vrh ledenog brijega i predstoji drugi dio posla, koji je obimniji.

Komentisao je i rad inspekcijskih organa i rekao da je činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj pumpi.

“Predmetom su obuhvaćeni privatni fakulteti kroz koje smo dokazali zloupotrebe, ali ako dođemo do dokaza da i na javnim fakultetima postoji toga, naravno da ćemo djelovati. Činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj pumpi, govori da inspekcijski organi ne rade svoj posao”, rekao je Kajganić.

Naveo je da je Tužilaštvo BiH od 2021. sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) provelo istražne radnje i došlo do dokaza da u BiH postoji organizovana kriminalna grupa koja se bavi prodajom diploma što smatraju temeljom za svaku korupciju.

“Lice koja kupe diplomu možemo samo misliti kako se ponaša kada sa tako kupljenom diplomom uđe u organe vlasti”, naveo je Kajganić.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img