Јефтиније гвожђе буши балон на тржишту некретнина - nula49.com
spot_img
spot_img

Јефтиније гвожђе буши балон на тржишту некретнина

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Због нижих цијена жељеза и челика на свјетском и нашем тржишту, током наредне године требало би да дође до смањења цијена некретнина у Републици Српској, сматрају саговорници “Независних”.

Драган Милановић, директор Агенције за некретнине “Remax” из Бањалуке, истакао је да су се цијене жељеза и челика спустиле на прошлогодишњи ниво, прије великих поскупљења.

“Такође, цијена бетона и других грађевинских материјала се спушта, што указује на могућност да би се цијена станова, али и других некретнина могла спустити. Ипак, не можемо очекивати да се то одмах догоди, већ на прољеће када почне нова грађевинска сезона. Инвеститори су материјал до сада узимали по вишим цијенама и због тога не можемо до прољећа очекивати појефтињење, и то под условом да тада не буде промјена цијена грађевинских материјала на свјетском тржишту”, нагласио је Милановић.

Економиста Миленко Станић навео је да се генерално може очекивати да наредне године дође до смиривања цијена.

“Цијена жељеза је већ половином ове године показала тенденцију пада, а обично када падну цијене сировина потребно је да прође један период да се то одрази на кретање цијена финалних производа. У овом случају то су некретнине, односно станови, јер велики дио производа од жељеза се уграђује у станоградњу и сигурно је да ће то утицати на заустављање раста цијена стамбеног простора, који смо имали током цијеле ове године”, казао је Станић.

Према његовим ријечима, други фактор који ће утицати на ниже цијене некретнина је слабија потражња због скупоће.

“Приходи становника не могу да прате високу инфлацију па је тако дошло до слабије потражње за становима и другим некретнинама, што ће такође утицати на то да током наредне године цијене на тржишту буду ниже”, појаснио је Станић.

Милош Видић из фирме “Комерц мали” из Прњавора рекао је да је дошло до појефтињења жељеза и челика и у Босни и Херцеговини због нижих цијена на свјетском тржишту.

“Инфлација ипак ради своје па је ситуација у наредном периоду неизвјесна. Евидентно је да је продаја жељеза и челика опала како на свјетском нивоу, тако и код нас. До краја године можемо очекивати да ће цијене мање-више бити на истом нивоу као сада. Тренутно су цијене као половином прошле године. Не знамо да ли ће цијене још падати због високих цијена енергената”, појаснио је Видић.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, у току првих 10 мјесеци ове године увезено је жељеза и челика, као и производа од жељеза и челика, у износу од 1,6 милијарди КМ.

“Највише је увезено из Србије, и то за око 220 милиона КМ, па слиједи увоз из Хрватске за 98 милиона КМ, те Турске за око 85 милиона КМ”, стоји у подацима УИО БиХ.

У току прошле године увезено је укупно жељеза и челика, као и производа од жељеза и челика, за износ од 1,5 милијарди КМ.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img