Један гранични полицајац у БиХ чува 25 километара границе

Челници Граничне полиције БиХ и Службе за послове са странцима, Зоран Галић и Слободан Ујић одржали су данас састанак са челницима полицијих агенција Хрватске на којем је разговорано о реадмисији, мјешовитим обиласцима, као и о другим заједничким активностима, међу којима су и оперативне акције које се реализују с циљем спрјечавања кријумчарења људи.

Састанак је одржан са замјеником главног комесара МУП-а РХ Јозом Шукером, начелником Управе за границу МУП-а РХ Зораном Ниченом, начелником Управе криминалистичке полиције Антонијем Геровцом, водитељем Службе за незаконите миграције Звонимиром Врбљанином, начелником ПНУСКОК-а Маријом Ковачем, полицијским часником за везу МУП-а РХ Денисом Ераком. Састанку је, уједно, присуствовао и в.д. директора Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА-е) Ђуро Кнежевић.

Посебан нагласак је стављен на нове модалитете сарадње у вези с незаконитим миграцијама, које све више притишћу границу Босне и Херцеговине, као и сусједних земаља, саопштено је из ГП БИХ.

Галић је истакао важност сарадње полицијских агенција са сусједним земљама, како би се што учинковитије дјеловало у борби против незаконитих миграција.

“Полицијски службеници ГПБиХ су прошле године одвратили 13.251 особу од покушаја илегалног преласка на подручје БиХ с подручја сусједних земаља. ГПБиХ није у могућности сама одговорити све већем притиску миграната, тим више што зелену границу БиХ чува један полицајац на 25 километара, стога предузимамо све могуће мјере и постављамо нове модалитете сарадње, како бисмо учинковитије дјеловали када је ријеч о незаконитим миграцијама.“

Ујић је истакнуо како БиХ поштује потписани Споразум о реадмисији с Републиком Хрватском.

“Више од 85 посто захтјева које су власти Хрватске упутиле према БиХ, односно према Служби за послове са странцима, позитивно је ријешено“, рекао је Ујић.

Посебно је истакао да функционише скраћени поступак реадмисије с Хрватском, о чему ће се у наредном периоду разговарати и са Србијом и Црном Гором те је изразио и потребу одржавања редовних састанака ради рјешавања свих отворених питања у сарадњи партнерских агенција двију држава.

“Задаћа нам је да унаприједимо сарадњу у свим сегментима нашег дјеловања на граници Републике Хрватске и Босне и Херцеговине, а нарочито након недавно одржаног састанка министра МУП-а РХ и министра безбједности БиХ. То се прије свега односи на унапрјеђење система реадмисије и сустава мјешовитих опходњи, без намјере да Босна и Херцеговина буде ‘хот-спот’ за илегалне мигранте“, изјавио је Шукер.

Такође, он је замолио партнерске агенције у Босни и Херцеговини да им пруже сву потребну помоћ око навода у вези с евентуалним кршењем људских права миграната, као и навода о наводним незаконитим поступцима од хрватске полиције, како би се исти наводи истражили од мјеродавних тијела ГПБиХ.

Присутни су се сложили и закључили како је унапрјеђење сурадње примарни циљ полицијских агенција у БиХ с МУП-ом РХ те како је потребно чешће и редовније одржавање овакве врсте састанака.

 

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime