spot_img

Ivanić: Dobrovoljačka jedan od najvećih zločina u BiH

Published:

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas Srni da se u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu prije 25 godina dogodio jedan od najvećih zločina u BiH.

On je istakao da su dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici početkom maja 1992. godine jedan od simbola početka rata u BiH.

“Bez obzira na brojne dokaze slučaj `Dobrovoljačka` nikad nije dobio sudski epilog. To pokazuje licemjerstvo međunarodne politike i pravosuđa u BiH”, naglašava Ivanić.

On kaže da su porodice poginulih pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici dovoljno ponižene činjenicom da ovaj slučaj nije dobio sudski epilog, pa ih ne treba izlagati dodatnom poniženju sutra u federalnom Sarajevu.

“Počast ubijenim odaćemo tamo gdje možemo. Moj izaslanik sutra će prisustvovati obilježavanju u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, gdje će odati počast nedužno stradalim vojnicima i civilima”, rekao je Ivanić.

Pripadnici “Zelenih beretki”, “Patriotske lige”, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici 2. maja 1992. godine.

U ovom napadu život su izgubila 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci. Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijeni.

Zločin u Dorovoljačkoj još nema sudski epilog.

Međunarodni tužilac u Tužilaštvu BiH Džud Romano početkom 2012. godine donio je odluku o obustavi istrage protiv 14 osoba, smatrajući da nisu učinili krivična djela za koja se terete.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine je predmet “Dobrovoljačka” preuzelo od Vojnog suda u Beogradu pokrenutog još 1992. godine protiv 19 državljana BiH osumnjičenih za napad na kasarnu u Sarajevu i kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, 2. i 3. maja 1992. godine.

Među optuženima za ove ratne zločine bili su Ejup Ganić, Haris Silajdžić, Hasan Efendić tada komandant Teritorijalne odbrane, Sefer Halilović, Mustafa Hajrulahović, Zaim Backović, Jovan Divjak, Fikret Muslimović, Kerim Lončarević, Ivo Komšić, Stjepan Kljujić.

Predmet “Dobrovoljačka” ustupljen je Haškom tribunalu koji je 2003. godine zaključio da nema nikakvog razloga za krivičnu prijavu protiv Jovana Divjaka.

Po srpskoj potjernici u Londonu u martu 2010. godine uhapšen je Ejup Ganić, ali ga je engleski sudija pustio, smatrajući da je postupak “politički motivisan”.

Jovan Divjak je 2011. godine priveden u Beču zbog identične potjernice, ali je Austrija odbila da ga preda Srbiji sa obrazloženjem da se “ne bi moglo očekivati pošteno suđenje u Beogradu”.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova donio je odluku da obilježavanje 25 godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici ove godine bude organizovano samo u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, a ne i u federalnom Sarajevu.

Predsjednik Pododbora Velimir Dunjić rekao je ranije Srni da je ova odluka iznuđena ponašanjem kantonalnih i federalnih vlasti.

 

 

 

(SRNA)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img